09 september 2019 klockan 07.00

Stor satsning på skidor och lek vid kommunens fritidshem

Skriv ut Lyssna

Kontakta kundtjänst

Telefon: 0247-800 00

E-postadress: kundtjanst@leksand.se

Avdelningschef

Annica Sandy Hedin

Telefon: 0247-801 79

E-postadress:

Besöksadress: Torget 5, 79327 Leksand

Bild på Annica Sandy Hedin
Pojke som är med i projektet Alla på snö
Under Alla på snö-aktiviteterna får barnen bland annat lära sig att glida, stanna, svänga och hoppa. Foto: Ulf Palm/Alla på snö

I vinter får barnen på kommunens fritidshem ta del av Svenska skidförbundets framgångsrika projekt Alla på snö. Fritidshemmen får bland annat tillgång till skid- och snowboardutrustning och material för att bygga skidlekplatser på skolgårdarna.

Observera

Nyhetstexterna är aktuella när de publiceras men uppdateras inte.

I projektet får elever testa olika aktiviteter på snö, bland annat längdskidåkning i en trygg miljö. Förutom praktiska övningar i att glida, svänga, stanna och hoppa får barnen lära sig så kallad säker snöglädje. I detta ingår exempelvis att lära sig hålla avstånd i spåret samt att äta och klä sig rätt. Men också hur de är en bra Alla på snö-kompis, som är snäll mot andra och sprider positiv energi. Dessutom utbildas de i miljö- och hållbarhetsfrågor såsom allemansrätten och vikten av att inte skräpa ned.

Finansieras av bank och sponsorer

Alla på snö har funnits i drygt tio år och hittills nått över 131 300 barn i 53 svenska kommuner. Tack vare ett bidrag på 150 000 kronor från Leksands sparbank får barnen på kommunens fritidshem del av projektet.

– Vi har i vår region enastående möjligheter till fysisk aktivitet under vinterhalvåret. Samtidigt vet vi att det kan kännas som ett stort steg för någon som är ovan vid aktiviteter på snö eller kanske inte har råd. Genom denna satsning vill vi ge barnen en möjlighet att testa. Dessutom bidrar projektet till ökad rörelse, något som vi vet är en viktig faktor för ungas välmående, säger Björn Rinstad, tillförordnad vd vid Leksands Sparbank.

Projektet kostar inget för Leksands kommun, däremot sponsras projektet även av Vattenfall, OBOS, Framåtfonden och Svenska Postkodlotteriet.

Utbildning, utrustning och material

Pedagogerna på fritidshemmen utbildas av en aktivitetsledare från Leksands skidklubb och representanter från Alla på snö. Dessutom utbildas elever på gymnasiets barn- och fritidsprogram till instruktörer för de yngre eleverna.

Fritidshemmen får längdskid- och snowboardutrustningar samt material för att skapa roliga skidlekplatser som kan användas dagligen hela vintern, och förhoppningsvis under många fler vintersäsonger.

– Kommunen har fantastiska skolgårdar som inbjuder till fysisk aktivitet. Under läsåret 2019/2020 har grundskolan främjande lärmiljöer som fokusområde. Därför känns det som en fin möjlighet att vi, tillsammans med Svenska skidförbundet och Leksands sparbank, får utbilda vår fritidshemspersonal inom vinteraktiviteter som kan utföras på våra skolgårdar. Detta är verkligen främjande lärmiljö för alla barn, säger Annica Sandy Hedin, avdelningschef för grundskolan i Leksands kommun.

Samarbete med skidklubbar och skidförbund

Projektet startar inom kort med ett informationsmöte för gymnasieelever och fritidshemspedagoger. I januari får fritidshemseleverna ge sig ut på snön. Dessutom bjuds alla kommunala elever i årskurs 3 på en heldag med åkning i Källan och på Granberget.

– Det är toppen att Leksands sparbank gör denna satsning för barn och ungdomar i Leksands kommun. Det visar verkligen att de har ett stort hjärta för bygden och inte minst för dess invånare. Dessutom är det roligt att vi genom Alla på snö kan skapa samarbeten och bygga broar mellan skidklubben, skolan, kommunen och sparbanken, säger Johan Linnaeus, ansvarig för Alla på snö på Svenska skidförbundet.

- Skidklubben Leksand vill få barn och ungdomar att känna gemenskap och skapa ett livslångt intresse för skidåkning där alla är lika värdefulla. Detta projekt går helt i linje med dessa mål, så det känns självklart att vara med, säger Dan Stolt, ordförande i Leksands skidklubb.

Fler nyheter