11 september 2019 klockan 08.00

Temadag om att växa upp med ett annorlunda syskon

Skriv ut Lyssna

Kontakta kundtjänst

Telefon: 0247-800 00

E-postadress: kundtjanst@leksand.se

Maria Lindström, Petter Billengren och Joakim Silberg agerar i teaterföreställningen Skuggsyskon.

Syskon till personer med funktionsvariation eller psykisk ohälsa är en anhöriggrupp som ofta glöms bort. Med teaterföreställningen ”Skuggsyskon” vill arrangörerna bakom Psykiatrins dag belysa ämnet och öka kunskapen om vilket stöd som finns.

Observera

Nyhetstexterna är aktuella när de publiceras men uppdateras inte.

Varje år arrangeras Psykiatrins dag i Leksand. Den 17 september är det dags igen. Då spelas teaterföreställningen Skuggsyskon i Sveasalen följt av en dialog med publiken. I samband med föreställningen har besökarna möjlighet att träffa representanter från Leksands kommun, öppenvårdspsykiatrin, primärvården och Svenska kyrkan.

– Genom att finnas på plats och möta besökarna kan vi öka kunskapen om vilket stöd som finns när det gäller psykisk ohälsa och funktionsvariationer, säger Katarina Leander som är anhörigkonsulent vid Leksands kommun.

Ökad förståelse och bättre stöd

I år vänder sig arrangörerna lite extra till vuxna som har syskon med en funktionsvariation eller psykisk ohälsa. Syskonskapet är ofta den anhörigrelation som varar längst, samtidigt är syskonen en grupp som lätt glöms bort.

Förhoppningen är att temadagen och teaterföreställningen ska öka förståelsen för hur det är att växa upp med ett annorlunda syskon, men också vad man kan tänka på för att stötta på bästa sätt som till exempel förälder, skolpersonal, psykolog, handläggare eller arbetsgivare.

Temadagen vänder sig också till personal inom skola, vård och omsorg, primärvården och psykiatrin med syfte att stärka och förbättra ett familjebaserat arbetssätt.

Samtalsgrupp för vuxna syskon

Som en fortsättning på temakvällen startar en samtalsgrupp för vuxna syskon senare under hösten. Katarina Leander är samtalsledare tillsammans med Sofia Lirkas som är diakon i Leksands pastorat.

Fler nyheter