10 januari 2020 klockan 16.37

Nu invigs kommunens första e-sportarena

Skriv ut Lyssna

Kontakta kundtjänst

Telefon: 0247-800 00

E-postadress: kundtjanst@leksand.se

e-sportarenan i Insjön
På måndag invigs e-sportarenan på fritidsgården Jippo i Insjön.

På måndag invigs fritidsgården Jippos e-sportarena. – Arenan har blivit verklighet tack vare ett starkt lagarbete mellan kommunen, spelföreningen IGC och ett generöst bidrag från Leksands sparbank, säger ungdomskonsulent Mats Johansson.

Observera

Nyhetstexterna är aktuella när de publiceras men uppdateras inte.

Arbetet med att skapa kommunens första e-sportarena har pågått i drygt två år. När Leksands sparbank gav klartecken till ett bidrag på drygt 367 000 kronor tog projektet fart på allvar. Efter ett intensivt arbete med att anpassa lokalen, köpa in möbler och utrustning är arenan äntligen klar för invigning.

– Nu har vi tio speldatorer, jättebra internet-uppkoppling och allt annat som behövs för att bedriva en seriös e-sportverksamhet, säger Mats Johansson.

Sport på starkt frammarsch

E-sporten växer så det knakar i Sverige, både sett till antalet personer som själva spelar och antalet som tittar på tävlingar mellan professionella utövare.

På den nya arenan i Insjön kan deltagarna tävla individuellt mot varandra eller mot andra spelare över hela världen, de kan också tävla lagvis mot spelare på andra arenor och spelcaféer.

Bryta isolering och skapa gemenskap

Satsningen har också ett djupare syfte – att bryta ensamspelandet och skapa gemenskap bland unga.

– E-sport är inte hälsosamt om det leder till isolering, därför hoppas vi att arenan ska bli flitigt använd och bidra till gemenskap mellan många deltagare i alla åldrar, säger Mats Johansson.

Arenan är en del av fritidsgården Jippo, men har en åldersgräns på 13 år. När fritidsgården har stängt bedriver den nybildade spelföreningen IGC, Insjöns gaming club, verksamhet på arenan.

– Tillsammans med föreningen vill vi erbjuda en meningsfull sysselsättning, god gemenskap och vara en samtalspartner för föräldrar som ibland kan vara oroliga för sina spelande ungdomar.

E-sportarena, Insjön

Fler nyheter