22 oktober 2020 klockan 15.23

Ullviskola kan bli årets hållbara grundskola

Skriv ut Lyssna

Kontakta kundtjänst

Telefon: 0247-800 00

E-postadress: kundtjanst@leksand.se

Två barn som står vid ett podie och där det ena barnet håller i en marionettdocka
Ullvi skola har genom ett samarbete med Leksands marionetter skapat en föreställning som genomfördes hösten 2019. På bilden syns två barn där den ena håller i en marionett och den andre läser en text

Ullvi skola är nominerade till årets hållbara grundskola av Håll Sverige Rents program Grön Flagg. De bedöms på hur väl de arbetat med att få in hållbarhet i barnens undervisning.

Observera

Nyhetstexterna är aktuella när de publiceras men uppdateras inte.

Skolan har samarbetat med Leksands marionetteater och tillverkat handdockorna och rekvisita av återvunnet material. De har fått sin nominering genom elevernas handlingskraft att sprida sitt hållbarhetsarbete genom en musikalisk miljömanifestation.

Så här startade projektet

Läraren Pernilla Karlsson berättar att de startade sin resa genom att alla elever på skolan övade på sångerna från musikalen "Vill du åka skidor ner för sopberget?" under musiklektionerna. De pratade om vad det var de sjöng om, det blev många diskussioner om både deras närmiljö och världen i stort och hur de kan göra för att bidra till en hållbar utveckling. 

– Nästa steg var samarbetet med Leksands marionetteater. De arbetade med eleverna i olika grupper där eleverna fick tillverka en egen handdocka genom en medtagen strumpa hemifrån och återbrukat material. Kreativiteten och skapandelusten flödade berättar Pernilla.

De äldre eleverna i årskurs 5-6 tillverkade på elevens val rekvisita och stora handdockor som användes för att iscensätta de olika sångerna under den musikaliska miljömanifestationen. De skrev också egna texter kring återbruk och hur vi alla kan ta hand om vår miljö.

Arbetet pågick under ända fram till fredagen den 25 oktober då det var dags att visa upp deras musikaliska miljömanifestation i kyrkan. Det var fullsatt till sista platsen och lokaltidningen var där och gjorde ett reportage.

Den 11 november utses vinnaren av tävlingen.

 

Fler nyheter