26 november 2020 klockan 17.09

Snabb smittspridning i kommunen - viktigt att alla tar sitt ansvar

Skriv ut Lyssna

Kontakta kundtjänst

Telefon: 0247-800 00

E-postadress: kundtjanst@leksand.se

kvinna som hostar i armvecket
Under de senaste veckorna har i genomsnitt omkring sex personer per dag konstaterats med covid-19 i Leksands kommun.

Antalet smittade ökar snabbt just nu i Leksands kommun och många berörs. Äldreomsorgen och grundskolan är exempel på kommunala verksamheter som har drabbats. – Nu är det allvar och viktigt att alla tar sitt ansvar, säger kommundirektör Göran Wigert.

Observera

Nyhetstexterna är aktuella när de publiceras men uppdateras inte.

Kurvorna över antalet sjukdomsfall pekar brant uppåt i hela landet. Dalarna och Leksands kommun är inget undantag. Sedan mitten av oktober har smittspridningen tagit ordentlig fart och de flesta som bor i kommunen känner säkert till någon som har drabbats.

Nära samarbete med smittskyddsläkare

Inom kommunens verksamheter har till exempel Sammilsdalskolans högstadium drabbats av smitta. Där har både elever och lärare konstaterats sjuka i covid-19.

Nyhet 24 november: Fjärrundervisning för eleverna på högstadiet

– Det är en allmän smittspridning sedan länge och Leksands kommun är så klart inget undantag. Vi har smitta bland medarbetare och i våra verksamheter, men vi har också väl fungerande rutiner och hanterar situationen på ett bra sätt i nära samarbete med smittskyddsenheten på Region Dalarna, säger Göran Wigert.

Allvarlig situation – alla måste ta ansvar

Samtidigt som kommunen, i samarbete med regionen och andra samhällsaktörer, gör sitt yttersta för att hanterar situationen, uppmanas invånarna att hjälpa till i kampen mot smittan.

 För det första måste alla inse att vi är i en mycket allvarlig situation där varje val kan påverka utvecklingen. Därför är det viktigt att alla tar sitt ansvar och följer de råd* som just nu gäller för oss som bor i Dalarna. Det handlar bland annat om att undvika fysisk kontakt med andra personer än de man bor tillsammans med och avstå från onödiga resor, undvika platser där människor samlas, avstå från att delta i möten, träningar och liknande, säger han.

*Skärpta allmänna råd i Dalarnas län

”Omtanke är också smittsamt”

Istället tipsar han om att sprida ”smitta” på andra sätt:

 Vi måste komma ihåg att vänlighet, godhet, omtanke, ödmjukhet och glädje också är smittsamt. Tänk extra på att ge kärlek, ta kontakt med ensamma och hjälpa andra nu när det ser som mörkast ut. Någonstans i horisonten börjar vi ändå se ljuset, säger Göran Wigert.

Råd som kan rädda liv

De nationella allmänna råd som infördes i våras gäller fortfarande:

  • Tvätta händerna med tvål och vatten. Ofta och i minst 20 sekunder.
  • Håll avstånd. Både inomhus och utomhus. 
  • Stanna hemma om du har symtom.
  • Testa dig om du har symtom. 

Läs mer om kommunens arbete med coronapandemin

Fler nyheter