18 november 2020 klockan 17.22

Paus på öppna förskolan och kulturskolan - anhöriga till äldre uppmanas vänta med besök

Skriv ut Lyssna

Kontakta kundtjänst

Telefon: 0247-800 00

E-postadress: kundtjanst@leksand.se

Från KDK dansteater Vaiana
Alla föreställningar ställs in och all undervisning i grupp pausas på Leksands kulturskola. Foto: Emma Broberg

Öppna förskolan stängs. Fixar-Maltes verksamhet pausas liksom all gruppundervisning på kulturskolan. Samtidigt uppmanas anhöriga att skjuta upp sina besök på kommunens gruppboenden och särskilda boenden.

Observera

Nyhetstexterna är aktuella när de publiceras men uppdateras inte.

De lokala allmänna råden för Dalarna innebär att ytterligare verksamheter tillfälligt stängs eller pausas i Leksands kommun. De lokala allmänna råden gäller inledningsvis till och med den 10 december.

Här är verksamheterna som berörs

Öppna förskolan

Öppna förskolan stängs från och med torsdagen den 19 november. Verksamheten är stängd året ut till att börja med.

Leksands kulturskola

Kulturskolan pausar all gruppundervisning resten av året. Enskild undervisning fortsätter som tidigare eller om det är möjligt via digitala kanaler. Föräldrar och andra vuxna har inte tillträde till kulturskolans lokaler, utan får vänta utanför på sina barn. All vuxenundervisning pausas också.

Alla föreställningar ställs in, alternativt spelas in och filmas med säkerhetsavstånd och utan publik.

Fixar-Malte

Fritidsavdelningens hjälptjänst till äldre och personer med funktionsnedsättning, Fixar-Malte, pausas. Tjänsten är inte tillgänglig så länge de lokala allmänna råden gäller.

”Undvik besök på våra boenden”

Sedan början av oktober råder inget formellt besöksförbud på kommunens fem särskilda boenden, men på grund av den oroväckande snabba smittspridningen i samhället vädjar nu socialchef Ulrika Gärdsback till alla anhöriga att varken besöka kommunens gruppboenden eller särskilda boenden.

– Nu behöver vi hjälpas åt att bromsa smittspridningens hastighet och att den inte kommer in på våra boenden. Det innebär att du behöver skjuta upp det där besöket hos din mamma, respektive eller farfar. På så sätt skyddar vi våra anhöriga. Låt det vänta tills smittan gått ner och det är säkert att besöka dem igen, säger hon. 

Möjligt att låna – trots stängda bibliotek

Biblioteken i Leksand och Insjön är stängda sedan tidigare, men från och med torsdagen den 19 november är det möjligt att låna böcker på distans. Lånet görs via bibliotekskatalogen, e-post eller telefon. Böckerna hämtas utanför biblioteken under vissa tider. Lånade böcker återlämnas via bokinkastet vid entrén.

Läs mer om att låna böcker på distans

Leksandshallen stängd för allmänheten

Sedan den 18 november är även Leksandshallen stängd.

Läs nyheten Stängt på Leksandshallen, Leksands kulturhus och Insjöns bibliotek

Fler nyheter