04 december 2020 klockan 09.00

Fler historiska foton blir tillgängliga på webben

Skriv ut Lyssna

Kontakta kundtjänst

Telefon: 0247-800 00

E-postadress: kundtjanst@leksand.se

Arkivassistent

Ingela Sannesjö

Telefon: 0247-802 59

E-postadress:

Skolklass vid Risholns skola
Skolklass vid Risholns skola

Nu finns det ytterligare 1 610 historiska foton tillgängliga på Leksands lokalhistoriska arkivs webb.

Observera

Nyhetstexterna är aktuella när de publiceras men uppdateras inte.

Hela bildarkivet rymmer cirka 400 000 fotografier och negativ från fotograferingens barndom i början på 1860-talet fram till nutid från både professionella fotografer och amatörfotografer.

I det digitala bildarkivet på Leksands lokalhistoriska arkiv som ligger i kulturhuset finns det över 1 900 digitala bilder. Nu finns det ytterligare 1 610 bilder tagna av Anders Bodin, en duktig fotograf från Leksboda. Han var skolfotograf och även ägare av byns kvarn. Att Anders ägde en motorcykel var en viktig förutsättning för att kunna arbeta som skolfotograf. Han var en populär skolfotograf och det märks då det finns bilder från både Orsa, Rättvik och Hälsingland i arkivet.

En av Leksands kulturhus medarbetare Ingela Sannesjö berättar att bilderna föreställer allmänna by -och familjebilder, arbetsbilder från sågen och kvarnen, föreningsbidrag och firande av olika slag. Bilderna är tagna runt om Leksboda där Anders Bodin bodde. Ingela tycker att arbetsbilderna alltid är intressanta om man jämför med uppställda och arrangerade motiv.

Bilderna digitaliseras och tillgängliggörs

– Just nu finns det totalt 1 908 bilder i det digitala bildarkivet och vi håller på att gå igenom gamla texter så det finns mer att lägga ut. Digitaliseringsarbetet gör att bilderna blir tillgängliga för allmänheten vilket är roligt då vi kan nå de som inte bor i Leksand men som kanske har anknytning hit. De kan veta namn och information som vi saknar. I den här samlingen ingår ju också skolfoton från helt andra kommuner som vi har väldigt lite information om, berättar Ingela.

400 000 bilder ska bli sökbara

Målet är inte att alla bilder ska bli digitala då alla bilder inte är av allmänt intresse. Däremot är målet att göra arkivförteckningen sökbar och att samtliga bilder ska vara lätt sökbara. Ett annat mål är att vårda och förvara fotosamlingen på ett bra sätt så att vi kan leverera bilder av hög kvalité vid bildbeställningar, säkerhetsfrågan är mycket viktig, säger Ingela.

Du kan beställa bilder från bildarkivet på Leksands lokalhistoriska arkiv

Kontakta Ingela Sannesjö om du vill beställa bilder

Fler nyheter