02 december 2020 klockan 12.15

Nytt arbetssätt inom omsorgen - munskydd används vid all nära vård

Skriv ut Lyssna

Kontakta kundtjänst

Telefon: 0247-800 00

E-postadress: kundtjanst@leksand.se

Närbild på två personers händer. Den yngre personen håller sin hand mjukt på den äldre personens hand.

Sedan förra veckan använder vård- och omsorgspersonalen i Leksands kommun munskydd vid all nära vård. – Vi gör allt vi kan för att hindra smittspridningen av covid-19 och fortsätter att följa de rekommendationer som finns, säger socialchef Ulrika Gärdsback.

Observera

Nyhetstexterna är aktuella när de publiceras men uppdateras inte.

Sedan den 23 november använder Leksands kommuns vård- och omsorgspersonal munskydd vid all nära vård. Vid vård av personer som har förkylningssymtom eller konstaterad covid-19 används ytterligare skyddsutrustning. Rekommendationen kommer från Region Dalarna smittskyddsenhet.

– Vi har under hela pandemin följt de rekommendationer som finns och det fortsätter vi självklart att göra. Vi hade bra rutiner och arbetssätt när pandemin startade och de har vi fortsatt att utveckla. Vi har gott om skyddsutrustning och har ett stort lager, så vi är väl förberedda för den andra vågen, säger Ulrika Gärdsback.

Konstaterade fall av covid-19 vid Edshultsgården

Nyligen har sex boende på äldreboendet Edshultsgården insjuknat i konstaterad covid-19. En av de boende har redan hunnit tillfriskna.

Leksands kommun arbetar tillsammans med Region Dalarnas smittskyddsenhet för att begränsa ytterligare smittspridning. Bland annat görs smittspårning och de som är sjuka vårdas på sina rum av ett begränsat antal undersköterskor.

– Det finns en stor samhällsspridning av covid-19 och tyvärr har det då kommit in smitta på ett av våra boenden. Vi har ett gott och nära samarbete med regionens smittskyddsenhet och vi har tydliga rutiner för att både förebygga och ta hand om personer som blivit sjuka, säger Ulrika Gärdsback.

Anhöriga till de boende på Edshultsgården har fått information.

Vädjan till anhöriga att vara försiktiga vid besök

Den 1 oktober upphörde besöksförbudet på landets äldreboenden efter beslut från regeringen.

– Vi vädjar till anhöriga att vara restriktiva med besök, följa de instruktioner som finns vid besök och att stanna hemma om man är sjuk eller har symtom. Det är otroligt viktigt nu att vi alla tar ansvar, är rädda om varandra och följer de rekommendationer som finns. Fortsätt att tvätta händerna och håll avstånd, säger Ulrika Gärdsback.

Läs mer: Besöksförbudet upphör - anhöriga uppmanas att vara restriktiva (nyhet från 7 oktober 2020)

Fler nyheter