30 december 2020 klockan 06.00

Visa hänsyn vid firandet av det nya året

Skriv ut Lyssna

Kontakta kundtjänst

Telefon: 0247-800 00

E-postadress: kundtjanst@leksand.se

Tänk på att både människor och djur kan bli skrämda av fyrverkerier. Det är viktigt att visa hänsyn. Sedan den 1 juni 2019 är raketer med styrpinne inte längre tillåtna att använda utan tillstånd och utbildning.

Observera

Nyhetstexterna är aktuella när de publiceras men uppdateras inte.

Reglerna innebär att raketer med styrpinne inte får säljas eller användas, utan rätt tillstånd och genomgången utbildning. I Leksands kommun är det brandkåren som beviljar tillstånd för att hantera explosiva varor. 

Läs mer om och sök tillstånd hos Brandkåren Norra Dalarna

Reglerna gäller inte för till exempel tomtebloss, marksnurror, bengaliska eldar och fyrverkeritårtor som står upprätt och inte behöver förankras. På Polisens hemsida kan du läsa mer om de nya reglerna för fyrverkerier, samt även tio råd för ett säkrare fyrverkeri:

Polisens sida om fyrverkerier

Kommunens lokala föreskrifter om fyrverkerier

Om du tänker använda fyrverkeri måste du även följa Leksands kommuns lokala ordningsföreskrift. Enligt den krävs tillstånd av polismyndigheten för användning av fyrverkerier och andra pyrotekniska varor inom kommunens tätorter och byar med sammanhållen bebyggelse, dock med undantag för följande tider:

  • Nyårsafton från klockan 20.00 till därpå följande dag klockan 01.00.
  • Valborgsmässoafton från klockan 18.00 till 24.00.
  • Tillstånd av polismyndighet krävs alltid för att anordna organiserade större fyrverkerier.

Visa hänsyn till människor och djur

Tänk på att alltid visa hänsyn. Både människor och djur kan bli skrämda av fyrverkerier. Med önskan om ett gott nytt år!

Fler nyheter