25 februari 2020 klockan 12.14

Telefonbedragare säger sig vara från hemtjänsten

Skriv ut Lyssna

Kontakta kundtjänst

Telefon: 0247-800 00

E-postadress: kundtjanst@leksand.se

En äldre kvinna håller i ett kontokort med ena handen samtidigt som hon pratar i telefon.

En person ringer och utger sig för att vara från Leksands kommuns hemtjänst för att lura till sig pengar. En händelse är polisanmäld. Vi vill varna för denna typ av bedrägerier.

Observera

Nyhetstexterna är aktuella när de publiceras men uppdateras inte.

Personen som ringer utger sig för att vara från Leksands kommuns hemtjänst. Personen ber sedan om pengar. Hittills har en händelse polisanmälts då en man blivit av med 900 kronor.

Detta är ett telefonbedrägeri. Ingen av kommunens verksamheter ringer för att be om pengar, Bank-ID-inloggningar eller kortuppgifter.

– Om vi ringer från hemtjänsten så är det enbart till kunder som vi har en överenskommelse med. Till exempel att man ringer på morgonen för att höra hur det är. Då förkommer aldrig samtal om pengar. När vi är på hembesök kan vi alltid visa våra ID-kort och vi har alltid kommunens arbetskläder på oss., säger Marie-Louise Jonsson, enhetschef för hemtjänsten.

Fem råd för skydd mot bedrägerier

Enligt Polisen ökar antalet bedrägerier via falska telefonsamtal. Polisen har tagit fram fem råd till den som vill skydda sig mot bedrägerier:

  • Lämna aldrig ut kortuppgifter, koder eller andra känsliga uppgifter till någon. Någonsin. Kortuppgifter och koder är nycklar till dina pengar.
  • Använd aldrig din bankdosa eller bank-id på uppmaning av någon som kontaktar dig. Ingen seriös aktör skulle be dig om det per telefon.
  • Om någon du inte känner ringer och du blir osäker, lägg på luren eller be att få ringa tillbaka på ett nummer som du själv tar reda på. Det gäller oavsett om personen säger sig vara en nära släkting eller från banken, ett företag eller en myndighet.
  • Lita inte på den som kontaktar dig bara för att den har personliga uppgifter om dig. Bedragare kan hitta information på nätet för att lura dig.
  • Om du drabbas av eller misstänker bedrägeri, kontakta din bank omgående. Polisanmäl alltid och ta stöd av människor i din närhet.

Information om telefonbedrägerier på Polisens hemsida

Fler nyheter