19 mars 2020 klockan 16.34

Barnen hanterar pandemin med handtvätt, coronaprat och sång

Skriv ut Lyssna

Kontakta kundtjänst

Telefon: 0247-800 00

E-postadress: kundtjanst@leksand.se

Märta Holén och Frida Daniels
Märta Holén och Frida Daniels är mästare på att tvätta händerna - och sjunga tvätta-händerna-sången (se filmen längst ner på sidan).

Det är inte som vanligt i skolan just nu. Nästan varannan stol gapar tom i vissa klassrum, barnen måste tvätta händerna efter varje rast och alla tycks ha ett omättligt behov av att prata om coronapandemin.

Observera

Nyhetstexterna är aktuella när de publiceras men uppdateras inte.

Även om det fortfarande är få som har smittats av covid-19 i Dalarna så har hela samhället gått upp i beredskap. Från och med igår är det distansundervisning som gäller för gymnasiets elever i Leksand och just nu förbereder sig grundskolorna i kommunen för något liknande.

Stort behov av att prata

Eleverna märker så klart av alla förändringar och hur hela samhället mobiliserar. Det är obligatorisk handtvätt efter varje rast, elever som är snuviga eller hostar skickas hem i större utsträckning än tidigare och undervisningen i till exempel idrott bedrivs till stor del utomhus.

– Eleverna har ett stort behov av att prata om corona. Det väller ut frågor varje dag och det är viktigt att lyssna och ta frågorna på allvar, säger Eva Backlund som undervisar i klass 4 på Åkerö skola.

I början fanns det mycket oro och rädsla bland barnen, men nu är det vanligare med praktiska frågor om hur det ska gå om skolan måste stängas.

Många sjuka lärare och elever

I klass 4 är nästan halva klassen – 10 av 22 elever – frånvarande på torsdagsmorgonen. På hela skolan är 121 av 380 elever borta. Det motsvarar 32 procent. Samtidigt är 13 av skolans 46 anställda sjukskrivna. Frånvaron är ungefär lika stor på alla kommunens grundskolor just nu.

Det är en unik situation som innebär stora utmaningar för både skolan och barnens vårdnadshavare.

– I det här läget är det viktigt att alla föräldrar sjukanmäler barnen via Infomentor, eftersom risken är stor att ordinarie lärare också är sjuk och inte kan ta emot sjukanmälningar. Det är också viktigt att föräldrarna låter barnen vara hemma 48 timmar efter symtom och hämtar det skolmaterial som eleverna behöver under sin hemkarantän, säger rektor Erika Hemptenmacher.

Elmer Quicker och Jakob Hemptenmacher

Inget är som vanligt i skolan just nu, tycker Elmer Quicker och Jakob Hemptenmacher i klass 4 på Åkerö skola.

Får hemuppgifter i 48 timmar

Erika Hemptenmacher är imponerad av lärarna som verkligen tar situationen på allvar. De känner ett stort ansvar för skolan och eleverna. Samtidigt som barnen i skolan förbereds för distansundervisning ska barnen som är i 48 timmars ”hemkarantän” förses med hemuppgifter. Jakob i klass 4 är en av eleverna som har provat hur det är.

– Det gick bra, för pappa jobbade hemma. Jag skrev lappar för att inte störa honom på jobbet och så lagade vi lunch ihop. Men det är roligare att vara på skolan, för här har man någon att leka med, säger han.

Fler nyheter