09 mars 2020 klockan 12.23

Dags för årets näringslivsvecka i Leksand

Skriv ut Lyssna

Kontakta kundtjänst

Telefon: 0247-800 00

E-postadress: kundtjanst@leksand.se

Politiker och tjänstemän på besök hos Leksandsbröd under Näringslivsveckan 2020
Leksandsbröd var ett av företagen som fick besök av politiker och tjänstemän under Näringslivsveckans första programpunkt.

För femte året i rad anordnar Leksands kommun en näringslivsvecka. Under veckan bjuds det lokala näringslivet in till företagarträffar och lärorika föreläsningar hos olika samarbetspartners.

Observera

Nyhetstexterna är aktuella när de publiceras men uppdateras inte.

Näringslivsutvecklare Monica Nyberg är projektledare och koordinator för programmet:

Efter fem år borde rutinerna sitta rätt bra, hur får ni ihop veckan?

– Nyckeln är bra samarbeten och viljan att bidra, både regionalt och lokalt. Arbetet med programmet börjar redan i november med att vi diskuterar innehållet tillsammans med samarbetspartners som bidrar med intressanta programpunkter, berättar Monica.

Varför behövs en näringslivsvecka i Leksand, är inte det för storstäder?

– Den behövs tycker vi. Eftersom småföretagen är en majoritet i vårt samhälle är veckan högst relevant för just Leksand. Vi gör det här för att våra cirka 1000 företagare, där 9 av 10 är så kallade mikroföretag, ska ha möjligheten att kunna nätverka, få inspiration och ny kunskap på hemmaplan.

Har företagarna tid att gå då?

– Ja, förra året hade vi 500 besökare, vilket är fantastiskt. Tiden för att hinna med den här typen av aktiviteter än knapp för en företagare så vi lägger alla träffar vid frukost, lunch och kväll, tider som är lättare att komma från en stund.

Besök på flera lokala företag

Veckan börjar med att kommunens politiker i kommunstyrelsen och tjänstemän tillsammans med näringslivsavdelningen besöker lokala företag. I år besöks Bergkvist Siljan, Masesgården, Leksands knäckebröd, Agnasark, Kuggteknik och Meca bilverkstad/däckhotell.

– Näringslivsveckan handlar också om att lyfta fram företagen i kommunen och visa på deras betydelse ur flera perspektiv. Inte minst viktigt är det att just politiker och företagaren får mötas. Det skapar förståelse och bidrar förhoppningsvis till företagsvänliga politiska beslut, säger näringslivschef Per Strid.

Inspirerande och praktiska föreläsningar

Årets program innehåller en bredd av ämnen där inspiration blandas med mer praktiska föreläsningar.

– Det ska finnas något för alla och det ska vara aktuella ämnen. I år är hållbarhet ett genomgående tema. Det är viktigt att lyfta hållbarhetsfrågan eftersom många undrar vilka möjligheter som finns kopplade till hållbarhet som företagare, säger Monica Nyberg.

En av förra årets populäraste inslag var programpunkten "Att sälja med framgång”.

– I år blir det en favorit i repris, men det är ett begränsat antal platser så det gäller att anmäla sig tid.

Fler nyheter