26 mars 2020 klockan 15.49

Leksands kommun aktiverar sin krisledningsnämnd

Skriv ut Lyssna

Kontakta kundtjänst

Telefon: 0247-800 00

E-postadress: kundtjanst@leksand.se

Kommunstyrelsemöte
På onsdagen fattades ett historiskt beslut i Leksands kommun. Krisledningsnämnden aktiverades med anledning av coronapandemin. Nämndens ordförande är kommunalråd Ulrika Liljeberg (C). Foto: Lars Dahlström

Kommunens högsta ledning under en extraordinär händelse – krisledningsnämnden – har aktiverats. – Det ger oss möjlighet att fatta snabba beslut, minska smittspridningen och värna våra invånare, säger nämndens ordförande Ulrika Liljeberg (C).

Observera

Nyhetstexterna är aktuella när de publiceras men uppdateras inte.

Leksands kommuns förvaltningsledning har varit i så kallat stabsläge i snart två veckor. Hela förvaltningens krisorganisation har arbetat aktivt med coronapandemin nästan lika länge. På onsdagen togs ytterligare ett steg för att stärka kommunens förmåga att möta pandemin – den politiska krisledningsnämnden aktiverades. 

Snabba och förankrade beslut

Krisledningsnämnden tar över kommunstyrelsens och de fyra utskottens ansvar och uppgifter. Med ett så omfattande mandat kan nämnden snabbt fatta nödvändiga beslut för att hantera krisen för kommunens bästa.

– Det här beslutet gör att vi kan vara både snabbfotade och demokratiskt representativa. Det bidrar samtidigt till att minska risken för smittspridning när vi som mest är sju ledamöter med på våra möten, säger Ulrika Liljeberg.

Ett historiskt beslut

Krisledningsnämnden träffas nästa gång på tisdag, men kan också sammankallas på kort varsel om det behövs. Kommunens hantering av coronakrisen kommer sannolikt att dominera dagordningen, men nämnden ska också fatta beslut i andra frågor som inte kan prioriteras bort.

Nämndens ledamöter är samma som allmänna utskottets ledamöter. Nämnden är aktiverad åtminstone till och med påskhelgen. Det är första gången någonsin som nämnden aktiverats.

Fler nyheter