06 april 2020 klockan 11.43

Skype, påskpyssel och musik på våra boenden

Skriv ut Lyssna

Kontakta kundtjänst

Telefon: 0247-800 00

E-postadress: kundtjanst@leksand.se

Surfplatta

Besöksförbudet på våra boenden innebär att personalen gör extra mycket för de äldre just nu. Skype med anhöriga, påskpyssel och musikunderhållning är några av alla uppskattade aktiviteter.

Observera

Nyhetstexterna är aktuella när de publiceras men uppdateras inte.

Sedan den 12 mars råder det besöksförbud på våra fem äldreboenden. Det kan bli ensamt och långtråkigt för många att inte få några besök. Med hjälp av teknik och aktiviteter gör personalen extra mycket just nu för att de äldre ska ha det så trevligt som möjligt på boendena.

Digital satsning slog väl ut

Under många år har Leksands kommun arbetat med att digitalisera våra verksamheter. Satsningen har slagit väl ut – inte minst inom äldrevården. Bland annat har det under 2017 och 2018 levererats surfplattor till kommunens äldreboenden. Det blev en stor succé och väldigt uppskattat av de boende.

– Surfplattorna kommer väl till pass nu. Med hjälp av plattorna har de boende möjlighet att ha kontakt med sina anhöriga, säger socialchef Ulrika Gärdsback. Och på plattorna finns även stimulerande och interaktiva appar.

Några exempel på vad vi gör för de äldre

Björkbacken

På Björkbacken försöker vi ha det så trevligt vi bara kan i dessa tider. Vi har musik, filmvisning och spelar spel. De som kan och vill får gärna skypa med sina anhöriga. Någon gång i veckan lånar vi in diakonens snälla hund som utför social samvaro med mig eller en personal. På påskdagen kommer kyrkans kör hit och spelar och sjunger utanför matsalens fönster för de boende.
Karin Lundström Johansson, enhetschef

Limsjögården

Att vi har Skype på Limsjögården kommer från personalens utveckling av vårt boende. Idén väcktes på en planeringsdag och den grundade sig i att om inte våra boende längre kan ta sig till sina anhöriga, som i vissa fall även bor långt bort, så tar vi anhöriga till Limsjögården. Om anhöriga vill skypa med de boende är det bara att kontakta personalen på Limsjögården och boka tid för ett skypemöte.
Camilla Carnö, enhetschef

Solhem

På Solhem fortsätter vi med sittgympa och pysselgrupper för de äldre så länge de fungerar. Vi har även anordnat melodikrysset vid flera tillfällen. Vi har en egen pianist (som bor här) som står för musikunderhållning till 11 fikat med jämna mellanrum och nu har vi även testat Allsång med stöd av ”Digital kultur med Allsång”. Det pysslas inför påsk och Åhls församling bidrar med blommor och tårta. Väntjänsten kommer också med hembakt till 11 fikat. När solen skiner så passar vi på att erbjuda utevistelse på våra altaner och många av våra äldre tar promenader på egen hand i närområdet. 
Annika Nordin, enhetschef

Fler nyheter