14 maj 2020 klockan 11.44

Byggstart för vårt nya äldreboende i Tibble

Skriv ut Lyssna

Kontakta kundtjänst

Telefon: 0247-800 00

E-postadress: kundtjanst@leksand.se

Spadtag
Kommunalråd Ulrika Liljeberg och socialchef Ulrika Gärdsback tar ett historiskt spadtag tillsammans med Thomas Nääs från Byggnadsingenjör Nils Skoglund AB.

Onsdagen den 13 maj sattes spaden i marken för kommunens bygge i Tibble. Efter en lång och gedigen planeringsprocess är vi nu igång med vårt nya äldreboende. – Det här är kommunens största investering någonsin, sa kommunalråd Ulrika Liljeberg i samband med spadtaget.

Observera

Nyhetstexterna är aktuella när de publiceras men uppdateras inte.

I en vacker omgivning med utsikt över Limsjön, bygger Leksands kommun ett trivsamt och modernt äldreboende, för att möta behovet av nya lägenheter för personer med demenssjukdom och stort omvårdnadsbehov. Boendet får en hög standard avseende såväl vårdmiljö som arbetsmiljö, för att möjliggöra nya tekniska lösningar och förutsättningar för fler sociala sammanhang. Uppförandet av byggnaden sker i nära samverkan med Byggnadsingenjör Nils Skoglund AB, på uppdrag av Leksands kommun. 

Vacker miljö med varierad ute- och innemiljö

Synpunkter, önskemål och förslag från referensgrupper, som exempelvis olika yrkeskategorier inom den sociala sektorn, kommunens pensionärsråd och andra viktiga professioner, har samlats in och bearbetats under projektets gång. De gemensamma bidragen har sedan fått mynna ut i att skapa den tilltalande byggnaden som vi nu uppför.

– Boendet ligger i en vacker miljö som har gett inspiration till planeringen av behagliga utemiljöer och inomhusmiljöer med närhet till naturen, säger processledare Nina Lehtonen. 

Huset byggs i två våningsplan, fördelat på åtta små enheter. Varje enhet får en inglasad balkong som ger möjlighet till sköna stunder långt in på hösten. Från entréplan blir det utgång till en rymlig trädgård och en inglasad uteplats. Det övre planet kommer att erbjuda ytterligare en rymlig balkong för gemenskap eller en stund för sig själv i kvällssolen. Inomhus planeras flera sällskapsytor för varierande aktiviteter. 

– Det ska vara lätt att trivas här, oavsett om du är boende, personal eller besökare, säger Nina Lehtonen.

Arbetet sker i två etapper

Förberedelser som etablering av byggarbetsplatsen och rivning av vissa byggnader har redan startat. Arbetet sker i två etapper med start av tillbyggnaden som beräknas bli klar i slutet av år 2021. Därefter sker ombyggnationen av norra delen i det befintliga boendet, med en beräknad byggtid på cirka sex månader. Hela till- och ombyggnaden beräknas därmed stå klar till sommaren år 2022.

– Vi har länge sett fram emot den här dagen, och det känns särskilt bra i dessa tider att vi äntligen är här, att vi tar ett första spadtag för något som bidrar till en positiv utveckling av kommunens äldreomsorg, säger Nina Lehtonen. 

– Ja, det är otroligt roligt efter så många års planering, säger socialchef Ulrika Gärdsback. Nu börjar vi bygga ett modernt äldreboende för våra medborgare.

Fler nyheter