04 maj 2020 klockan 21.15

Halvt fullmäktige tog beslut om möten på distans

Skriv ut Lyssna

Kontakta kundtjänst

Telefon: 0247-800 00

E-postadress: kundtjanst@leksand.se

Fullmäktigemöte med endast 25 ledamöter för att inte riskera smittspridning i coronatider.
Med en halverad bemanning och fysisk distans kunde kommunfullmäktige genomföra sitt möte. En politiker per bord och två meter mellan varje var det som gällde.

Coronapandemin präglade en stor del av kommunfullmäktiges sammanträde. Antalet ledamöter hade halverats för att hindra smittspridningen, flera beslut fattades för att kunna hålla politiska möten på distans och den ekonomiska rapporten präglades av krisen.

Observera

Nyhetstexterna är aktuella när de publiceras men uppdateras inte.

Endast 25 av kommunfullmäktiges 49 ledamöter var på plats vid kommunfullmäktiges sammanträde på måndagskvällen. Det berodde på en överenskommelse mellan samtliga partier om att endast ha så många ledamöter på plats som krävs för att ändå vara beslutsmässig. På så sätt kunde mötet genomföras och kommunen samtidigt leva upp till de rekommendationer som gäller med anledning av coronapandemin.

Osäkert ekonomiskt läge

Mötet inleddes med information om kommunens arbete med pandemin och fortsatte med information om kommunens ekonomiska läge som just nu präglas av stor osäkerhet på grund av krisen. Ekonomichef Lotta Zackrisson redogjorde för olika scenarier istället för att försöka sig på en ekonomisk prognos.

- Jag ska inte säga att det är VM i gissning, men det är jättesvårt att göra en bedömning just nu. För kommunens del har vi fullt fokus på att hantera pandemin, samtidigt är det jättestor osäkerhet kring kostnadsutvecklingen, sa hon bland annat.

Se mötet i efterhand

6 av kvällens 19 ärenden handlade om att göra det möjligt att genomföra vissa politiska möten på distans så länge krisen pågår. Som vanligt kan du ta del av dessa beslut och se hela mötet i efterhand via webb-tv. Med hjälp av tidsangivelserna kan du navigera till de ärenden som du är mest intresserad av.

Läs dagordningen från mötet

Fler nyheter