14 maj 2020 klockan 16.09

Så blir årets studentfirande

Skriv ut Lyssna

Kontakta kundtjänst

Telefon: 0247-800 00

E-postadress: kundtjanst@leksand.se

Avdelningschef

Marcus Zetterlund

Telefon: 0247-803 31

E-postadress:

Besöksadress: Rättviksvägen 29, 79331 Leksand

Bild på Marcus Zetterlund
En klass med vitklädda studenter skriker av glädje på Leksands gymnasiums innergård.

När årets studenter springer ut från Leksands gymnasium den 12 juni får ett begränsat antal anhöriga ta emot dem. Ceremonin direktsänds också för de som inte kan närvara. Många av de andra aktiviteterna ställs in, till exempel studentbalen och avslutningen i kyrkan.

Observera

Nyhetstexterna är aktuella när de publiceras men uppdateras inte.

För många är studentfirandet ett fint minne för livet. Därför har Leksands gymnasium gjort allt för att anpassa årets firande till de regler och riktlinjer som finns för att minska smittspridningen av covid-19.  Den 14 maj tog kommunens krisledningsnämnd beslut om att genomföra årets studentfirande med en rad anpassningar.

Många av studentaktiviteterna ställs in. Det gäller till exempel studentbalen, studentgalan och studentavslutningen i Leksands kyrka tillsammans med släkt och vänner. Det blir heller ingen gemensam lunch för alla studenter och inga studentflak genom centrala Leksand.

– Mot den bakgrunden så är det än mer viktigt att studenterna får det bästa som i det här läget kan planeras för dem, säger Leksands gymnasiums rektor Marcus Zetterlund.

Så anpassas firandet

På studentdagen fredagen den 12 juni samlas varje klass var för sig för att ta emot sina betyg, fotograferas och ta avsked. Den första klassen får springa ut klockan 10.00 på fredagen. Den sista klassen springer ut klockan 15.15. På gymnasiets innergård får maximalt tre personer möta varje student.

– Vi följer den rekommendation som kommit om just studentfiranden, säger Marcus Zetterlund.

Risken för trängsel och stora folksamlingar minimeras på flera olika sätt. Anhöriga och studenter ska lämna skolområdet så snart de gratulerat sin student. De hinner då lämna området i god tid innan nästa grupp av anhöriga kommer. 

Gymnasiets innergård ska delas upp i två delar som vardera rymmer lika många människor. Det finns också värdar på plats som kan guida besökarna rätt. Självklart finns även tillgång till handsprit.

Direktsändning från studentdagen

Studentdagen kommer också att direktsändas via skolans Facebooksida och Youtubekanal.

– Riktigt roligt och bra tycker vi eftersom det kommer vara begränsat antal som kommer ta emot studenterna. Vi kommer även att filma andra delar av studentfirandet, till exempel mösspåtagningen. Resultatet kommer att bli en video som studenterna och vi kommer få som ett minne från den här studenten 2020, säger Marcus Zetterlund.

Anpassat firande även för årskurs 1 och 2

Skolavslutningen för årskurs 1 och årskurs 2 på Leksands gymnasium delas upp på två dagar. Eleverna kommer att ha klassvisa sommaravslutningar utomhus för att minimera antalet personer på gymnasiet. För årskurs 1 blir avslutningen onsdagen den 10 juni. Årskurs 2 har sin avslutning torsdagen den 11 juni.

Eleverna får också möjlighet att lämna tillbaka böcker och att städa ur sina skåp inför sommaren. Det kommer att ske klassvis enligt ett särskilt schema.

Fler nyheter