19 juni 2020 klockan 09.00

Fokus: Leksand är Dalarnas bästa kommun att leva i

Skriv ut Lyssna

Kontakta kundtjänst

Telefon: 0247-800 00

E-postadress: kundtjanst@leksand.se

Leksand, Sweden  A couple sit on a bench at the Swedish midsummer celebration, the largest such celebration in Sweden.

Leksand är Dalarnas och en av landets bästa kommuner att leva i. Det visar nyhetsmagasinet Fokus årliga ranking av levnadsvillkoren i kommunerna. Trygghet, sociala förhållanden, hälsa, demokrati, jämställdhet och arbetsmarknad är Leksands starkaste områden.

Observera

Nyhetstexterna är aktuella när de publiceras men uppdateras inte.

Leksands kommun tar ett rejält kliv i nyhetsmagasinet Fokus årliga ranking av levnadsvillkoren i landets 290 kommuner. I år rankas Leksand på en 15 plats i landet, efter i stort sett bara storstadsnära kommuner. Placeringen innebär att Leksand är bäst i Dalarna och en av landets absolut bästa landsortskommuner att bo i, enligt Fokus ranking.

- Resultatet är ett glädjande kvitto på det jobb som kommunen, näringslivet, föreningar och enskilda gör för att utveckla Leksands kommun, säger kommunalråd Ulrika Liljeberg (C).

Lägst brottslighet i landet

Totalt har 210 olika faktorer inom tio olika kategorier vägts samman för att få fram resultatet. Leksands i särklass starkaste kvalitet handlar om trygghet. Undersökningen visar att Leksand tillhör de tre kommuner som har lägst brottslighet i hela landet.

Den låga brottsligheten kan vara en förklaring till att kommunen också rankas högt när det gäller sociala förhållanden och hälsa. Leksands kommun har förhållandevis få ekonomiskt och socialt utsatta hushåll, få långtidssjukskrivna och låga ohälsotal.

Utmaningarna: Demografi och ekonomi

Demokrati, jämställdhet och arbetsmarknad är andra starka områden, medan den demografiska utvecklingen och den kommunala ekonomin är områden som innebär utmaningar för kommunen.

- Nu gäller det att behålla och dra nytta av våra styrkor för att möta de utmaningar vi har. För vi, liksom övriga kommuner, kommer att behöva prioritera och effektivisera för att kunna ge den välfärd vi alla vill ha och behöver, säger Ulrika Liljeberg.

Läs mer: https://www.fokus.se/2020/06/har-ar-det-bast-att-leva-2020/

Fler nyheter