18 juni 2020 klockan 09.25

Nya fältarbetare skapar trygghet bland ungdomar

Skriv ut Lyssna

Kontakta kundtjänst

Telefon: 0247-800 00

E-postadress: kundtjanst@leksand.se

Tilda Rolands och Marianne Olsson
Tilda Rolands som är nyutexaminerad sociolog/beteendevetare och Marianne Olsson som studerar till socialpedagog hade båda möjlighet att på kort varsel ta uppdraget som fältarbetare i Leksands kommun.

I sommar finns två fältarbetare till hands för ungdomar som är ute på kvällarna i Leksands kommun. Deras närvaro är redan mycket uppskattad och förhoppningen är att de ska bidra till trygghet och lugn.

Observera

Nyhetstexterna är aktuella när de publiceras men uppdateras inte.

Marianne Olsson började sitt uppdrag redan i samband med skolavslutningen. Hon fick en perfekt start med många goda kontakter och positivt bemötande från både ungdomar och vuxna. Tilda Rolands gör sitt första pass lagom till midsommar.

Ska finnas till hands för ungdomar

Därefter är grundtanken att ”fältarna”, som de redan kallas, ska arbeta på fältet onsdag kväll till midnatt samt fredag och lördag kväll till klockan 02 under hela sommaren. Arbetstiderna är anpassningsbara om det skulle uppstå andra behov.

­- Det handlar om att vi vill ha fler vuxna bland våra ungdomar på kvällar och helger. De ska inte vakta eller vara poliser, utan finnas till hands. Tanken är också att de ska vara kommunens länk till andra aktörer och vid behov kunna organisera större vuxeninsatser, säger enhetschef Johan Jobs.

Behov av fler vuxna

Satsningen har vuxit fram under kommunens arbete med coronapandemin. Under våren har fler ungdomar än vanligt rört sig på bland annat Siljansvallen i Leksand och det har funnits farhågor om ökad social oro.

Men enligt Johan Jobs har behovet egentligen funnits under en längre tid och han hoppas att ”fältarna” är något som kan återkomma i någon form även efter sommaren.

- Jag tror att vi som kommun och samhälle gör en stor vinst om vi har vuxna där ute bland våra ungdomar i sommar, säger han.

Fler nyheter