19 augusti 2020 klockan 12.11

Flera åtgärder för att minska risken för trängsel i matsal och på gymnasiet

Skriv ut Lyssna

Kontakta kundtjänst

Telefon: 0247-800 00

E-postadress: kundtjanst@leksand.se

Avdelningschef

Marcus Zetterlund

Telefon: 0247-803 31

E-postadress:

Besöksadress: Rättviksvägen 29, 79331 Leksand

Bild på Marcus Zetterlund
Lärare tillsammasn med fyra elever i ett klassrum på Leksands gymnasium.
Eleverna på ekonomi-, samhälls- och naturprogrammen i årskurs två och tre får fjärrundervisning hemifrån under några veckor i höst. Foto: Lars Dahlström.

Leksands gymnasiums elever i årskurs ett får äta sin lunch i Tegera arena under hösten, för att minska risken för trängsel i Gästis skolrestaurang. Samtidigt införs också fjärrundervisning för några av gymnasiets klasser under fyra veckor i höst.

Observera

Nyhetstexterna är aktuella när de publiceras men uppdateras inte.

När höstterminen startade tisdagen den 18 augusti kom gymnasiets elever tillbaka till skolan efter en vår av distansundervisning. Grannen Sammilsdalskolan har fått fler elever efter sammanslagningen av kommunens två högstadier.

– Vi är väldigt glada över att gymnasiets elever äntligen fått komma tillbaka till skolan och att vi nu har ett gemensamt högstadium. Det är fler elever som vi ska servera skollunch jämfört med i våras, samtidigt som vi tyvärr fortsätter att vara i ett allvarligt läge i pandemin. Därför har vi snabbt behövt hitta en lösning för att alla elever ska hinna äta och att de kan göra det på ett säkert sätt, säger Göran Wigert, kommundirektör.

200 gymnasieelever får äta i en annan matsal

Elever från båda skolorna äter sin lunch i Gästis skolrestaurang. För att minska risken för trängsel får gymnasieskolans drygt 200 ettor äta i en restaurang på Tegera arena. Leksands kommun köper tjänsten från Mat från Siljan, efter en snabbupphandling.

– I första hand gäller det fram till höstlovet. Vi kommer att utvärdera hur det går och vi tittar också på andra lösningar, om pandemin fortsätter.

Skolorna har också lagt schemat och gjort en planering för att minska antalet elever som är samtidigt i matsalen.

Fjärrundervisning för vissa gymnasieklasser

Under tisdagen tog skolledningen på Leksands gymnasium beslut om att testa växelvis distansundervisning för några av skolans tvåor och treor under vecka 35-38.

– Det är för att färre elever ska röra sig skolan och på så sätt blir det lättare att hålla avstånd. Vi testar det här under fyra veckor. Vi kommer att ta ett nytt beslut om eventuellt vidare anpassningar senast vecka 37, säger Marcus Zetterlund, rektor på Leksands gymnasium.

  • Alla gymnasieelever årskurs ett kommer att ha undervisning i skolan. Det gäller även alla introduktionsprogram och gymnasiesärskolan (oavsett årskurs).
  • Under vecka 35 och 37: Eleverna på ekonomi-, samhälls- och naturprogrammen i årskurs två har fjärrundervisning hemifrån. Lärare undervisar från skolan.
  • Under vecka 36 och 38: Eleverna på ekonomi-, samhälls- och naturprogrammen i årskurs tre har fjärrundervisning hemifrån. Lärare undervisar från skolan.

De elever som har möjlighet och vill äta mat i Gästis får göra det även när de har fjärrundervisning.

Fler nyheter