17 augusti 2020 klockan 07.54

Stor ökning av antalet elever på Leksands gymnasium

Skriv ut Lyssna

Kontakta kundtjänst

Telefon: 0247-800 00

E-postadress: kundtjanst@leksand.se

Elever på hantverksprogrammet på Leksands gymnasium. Genomgång med lärare Marcus Andersson
Hantverksprogrammet med inriktningen finsnickeri är ett av flera program som har fler elever än vanligt när höstterminen drar igång på Leksands gymnasium (bilden är från 2014). Foto: Lars Dahlström

På tisdag välkomnar Leksands gymnasium fler nya elever än på många år. Både eleverna från Leksands kommun och eleverna från andra kommuner har blivit fler. - Det här är jätteroligt och stämningen är verkligen god inför skolstarten, säger rektor Marcus Zetterlund.

Observera

Nyhetstexterna är aktuella när de publiceras men uppdateras inte.

2018 började 140 nya elever på Leksands gymnasium, 2019 var antalet 175 och i år drygt 200! Det är inget rekord, men ett 30-tal fler än vad skolledningen hade räknat med och betydligt fler än vad skolan har tagit emot på många år.

Det finns flera förklaringar till den starka utvecklingen. Dels är elevkullarna lite större, dels har en större andel av de elever som bor i kommunen valt att studera på hemmaplan. Samtidigt väljer fler elever från andra kommuner att åka till Leksand.

- Jag upplever att vi gör ett bra och gediget jobb, att vi har skickliga lärare och en trygg och trivsam lärmiljö. Det sprider sig så klart och bidrar säkert till det högre söktrycket, säger Marcus Zetterlund.

Uppåt för finsnickeri, ekonomi och lärlingsutbildningarna

Hantverksprogrammet med inriktningen finsnickeri, ekonomiprogrammet och lärlingsutbildningen är de program som ökar mest.

- Hantverksprogrammet har 15 antagna elever vilket är fler än på många, många år. Det känns extra roligt då vi nu gör en satsning med nya maskiner och ombyggnation i verkstaden för att möta branschens efterfrågan, säger Marcus Zetterlund.

Ekonomiprogrammet har 45 antagna elever, vilket innebär två ekonomiklasser och Lärlingsutbildningen har 21 antagna elever på en mängd olika program, bland annat sju kockar.

Distansundervisning gav digital storsatsning

Under andra halvan av vårterminen bedrevs all undervisning på distans på grund av coronapandemin. Då satsade gymnasiet mycket på att utveckla skolans digitala kommunikation och lärande. I höst bedrivs undervisningen på skolan igen.

- Leksands gymnasium är en fantastisk skola med skickliga lärare, personal och elever som vi nu ser fram emot att få träffa igen. Vi ska fortsätta att skapa en attraktiv skola med fokus på god undervisning av hög kvalitet och goda samarbeten med olika aktörer, säger Marcus Zetterlund.

Marcus Zetterlund

Marcus Zetterlund

Fler nyheter