18 september 2020 klockan 18.37

Växande intresse för vandringslederna i Leksands kommun

Skriv ut Lyssna

Kontakta kundtjänst

Telefon: 0247-800 00

E-postadress: kundtjanst@leksand.se

Utsikten från Klitten
Utsikten är hisnande från Skebergsklitten.

Intresset för vandringslederna i Leksands kommun har varit större än vanligt sommaren 2020. Lederna nära hotellen i Tällberg, den nya rundan Vålberg-Hackmora och gruvvandringarna i Insjön är alternativ som många söker efter i kommunens digitala kanaler.

Observera

Nyhetstexterna är aktuella när de publiceras men uppdateras inte.

Användningen av appen Naturkartan har mer än fördubblats i Leksands kommun under det senaste året. Många söker också efter information om vandringsleder och naturområden på kommunens webbplats. Statistiken visar att många har varit intresserade av att vandra i Tällberg, i Hackmora och i gruvområdet i östra Insjön. Limsjön runt, Siljansleden och sträckan Ljusbodarna-Sången är andra populära alternativ sedan många år tillbaka.

– Även nu i september är det en härlig tid att vara ute och röra sig i naturen. Det är bra temperatur och färgerna börjar skifta så fint i höstens skala. Det verkar dessutom vara ett bra år för både blåbär, lingon och svamp, säger naturvårdare Åsa Rydell.

Spännande vandring i Vålberg-Hackmora

En led som har blivit mycket populär i år är rundvandringen mellan Vålberg och Hackmora. Här finns mycket kulturhistoria att uppleva och fina, väl iordningställda rastplatser. Initiativtagare och förvaltare Trons Lasse Matsson har på kort tid och i samarbete med markägare och kommunen fått till en spännande tur som även har något för barnen.

 Här kan man få en liten trollunge att bära med runt på vandringen! Det finns möjlighet att gena och tänk att äta matsäcken i en kolarkoja eller kanske i en ny, fin slogbod med vy ut över bergen och gamla Tidstrandsfabriken i Sågmyra, säger Åsa Rydell.

Vålberg-Hackmora

Vandring i Vålberg-Hackmora.

Hisnande vy från Skebergsklitten

Ett annat tips är att bestiga Skeberget och gå till Skebergsklitten. Där har man en hisnande vy över nejden och det finns flera möjligheter att göra kortare eller längre rundturer i området.

Lättvandrat på Ålheden

På Ålheden mellan Tunsta och Ål-Kilen är det lättvandrat i tallhedsskogen. Det är relativt flack terräng med undantaget då man ska passera Stråttbäcken som skurit djupt ner i de sandiga lagren. Vid den västra passagen är det tur att någon hängt upp rep att hålla sig i! Inte långt från Tunsta ligger naturreservatet Åhlmans Olof Olssons minnesskog. Leden går precis förbi det lilla, endast 1 hektar stora, reservatet med gammelskog. Gå in och upplev lite av känslan att komma in i ett annat rum.

 

Vandring i Tunsta

Vandringsled i Tunsta, Insjön.

Ladda ner Naturkartan

 Detta är några av väldigt många fler leder, utsiktsberg och naturreservat med mera som finns med i appen Naturkartan. Har du inte provat Naturkartan ännu så ladda ner appen till telefonen eller gå in på naturkartan.se, tipsar Åsa Rydell.

Fler nyheter