Undersköterskan Jimmy Pettersson har haft närkontakt med covid-19 sedan pandemin slog till med full kraft i mars 2020. När den första vågen kom arbetade han på Falu lasarett. Hans avdelning fick snabbt ställa om för att bli en renodlad covid-avdelning och trycket var extremt högt.
– Jag hoppade in extra och jobbade hur mycket som helst, men efter några veckor blev jag själv sjuk liksom väldigt många av mina kollegor. Jag skulle säga att 80-90 procent av personalen där jag jobbade blev sjuka, säger han.
Snabbt sjukdomsförlopp
För Jimmys del var sjukdomsförloppet snabbt. Han började hosta lite lätt efter ett träningspass, sedan eskalerade sjukdomen under natten och ett dygn senare hade han 40-41 graders feber.
– Det är svårt att förklara alla symtom. Det skedde saker i kroppen från den ena halvtimmen till den andra. Det kändes jättekonstigt. Jag hade ont i huvudet, var orkeslös och tuppade av ett par gånger. Jag har varit sjuk förr, men aldrig upplevt något liknande, säger han.
Efter två veckor avtog febern och Jimmy, som vanligtvis tränar sju-åtta gånger i veckan, började återhämta sig.
– Jag började ta korta promenader. Den första var till brevlådan, en sträcka på totalt 70 meter. Jag var helt utslagen och låg resten av den dagen, minns han.
Vårdade sjuka inom äldreomsorgen
Efter en månads sjukskrivning var Jimmy symtomfri och kunde börja jobba igen, den här gången inom kommunens vikariepool. Han hann inte mycket mer än börja förrän smittan hade nått äldreomsorgen. Jimmy blev en del av en särskild covid-grupp som vårdade sjuka först på Limsjögården och senare på Edhultsgården.
– Inom både vården och omsorgen har vi blivit allt duktigare på att hantera sjukdomen. Ett av det viktigaste, tycker jag, är samordning så att personalen inte gör på sitt eget sätt, utan att alla gör på samma sätt. Det är bara om vi jobbar lika som vi kan hindra smittan att spridas vidare, säger han.
Jimmy iförd den skyddsutrustning som används vid patientnära vård inom äldreomsorgen.
Inte på skoj – utan på liv och död
För Jimmy handlar pandemin om liv och död. Han har vårdat patienter som har blivit friska, men också patienter som har förlorat kampen mot covid-19.
– Jag tycker att många tar pandemin för lättvindigt. Det är inget man skojar bort. Människor dör och jag skulle absolut inte vilja uppleva min egen sjukdomstid igen, så illa mådde jag, säger han.
Vad är ditt tips till andra?
– Håll igång, träna och må bra - det får man inte tumma på! Och lyssna på råden, håll avstånd och var försiktiga!
Ska du vaccinera dig?
– Ja, särskilt med tanke på att jag också jobbar inom räddningstjänsten där vi åker på sjukvårdslarm. Om inte jag gör det, varför ska då andra göra det? Pandemin kommer inte att försvinna av sig själv.
Fler covid-berättelser:
28 januari 2021: Lindrigt sjuk i mars - har fortfarande flera påtagliga besvär
25 januari 2021: Orolig för att smittas igen efter att antikropparna försvunnit