28 januari 2021 klockan 07.30

Lindrigt sjuk i mars - har fortfarande flera påtagliga besvär

Skriv ut Lyssna

Kontakta kundtjänst

Telefon: 0247-800 00

E-postadress: kundtjanst@leksand.se

Björn Danielsson
Trots att det har gått nio månader sedan Björn Danielsson blev frisk från covid-19 har han fortfarande påtagliga besvär.

Björn blev lindrigt sjuk i covid-19. Trots att det har gått nio månader sedan han blev frisk har han fortfarande påtagliga besvär. Trötthet, koncentrationssvårigheter och en krånglande mage, men värst är ändå förlusten av lukt- och smaksinnet.

Observera

Nyhetstexterna är aktuella när de publiceras men uppdateras inte.

Under hela pandemin har undersköterskan Björn Danielsson vårdat covid-sjuka inom äldreomsorgen i Leksands kommun. Redan i mars blev han själv sjuk och smittade i sin tur hustrun där hemma. Ingen av dem blev svårt sjuka. Det var som en förkylning med lätt feber och rethosta i några dagar. 

Lukt- och smaksinnet försvann helt 

Trots att de repade sig snabbt så lider båda fortfarande av men från sjukdomstiden. Orkeslöshet, koncentrationssvårigheter och en mage i olag, som Björn beskriver det. 

– Men det största problemet är lukt- och smaksinnet som länge var helt borta. Nu har det kommit tillbaka litegrann, men det luktar ofta fel. Det kan lukta bekämpningsmedel av en apelsin och jag kan smaka på någon röra utan att förstå vad det är jag äter. För mig som hatar att kasta mat är det lite problematiskt. Jag kan tycka att det verkar ok, men vet först efter tre timmar om det jag har ätit var lämpligt att äta, säger han. 

Vårdar äldre med förkylningssymtom 

Björn som blir pensionär i slutet av året, blev färdig undersköterska så sent som i november. Parallellt med studierna har han ingått i den så kallade sjukturen inom hemtjänsten som vårdar äldre med förkylningssymtom. 

 Flera av oss inom sjukturen har själva haft covid-19 och kan nog lättare bedöma vad som är vad, säger Björn som samtidigt är väl medveten om att det kan vara vanskligt att bedöma symtom. 

 Jag har träffat flera hemtjänstkunder som har haft covid-19, men varit helt utan symtom, säger han. 

Vad är ditt tips till andra som inte har drabbats av sjukdomen? 

 Ja, det här budskapet som man ser överallt – att hålla avstånd, tvätta sig väldigt noga och inte gå och drälla i affärer. Det handlar ju om att vi alla måste ta ansvar och vara rädda om varandra. 

Tänker du vaccinera dig? 

 O, ja! Jag har haft två hjärtinfarkter och har pacemaker, så det erbjudandet tackar jag inte nej till.

Fler covid-berättelser:

25 januari 2021: Orolig för att smittas igen efter att antikropparna försvunnit

20 januari 2021: För Jimmy är pandemin på liv och död

Vill du berätta din covid-historia?

Har du också varit sjuk och vill berätta din covid-historia?

Vi delar den gärna här på webben och på kommunens Facebooksida. Skriv vad du har varit med om, ta en bild på dig själv och skicka materialet till oss på: kommunikation@leksand.se

Fler nyheter