08 oktober 2021 klockan 11.32

2021 på väg mot största befolkningsökningen på 30 år

Skriv ut Lyssna

Kontakta kundtjänst

Telefon: 0247-800 00

E-postadress: kundtjanst@leksand.se

Kristina och Leo Hentilä är nyinflyttade i kommunen med sin familj som inte är med på bild. De bor på Hotellvägen i Insjön.
Kristina och Leo Hentilä är tillsammans med sin familj några av kommunens senaste inflyttare som har bidragit till den starka befolkningsökningen i år. Kristinas man Petri Tamminen veckopendlar fortfarande till gamla jobbet i Stockholm, så att Insjöns resecentrum ligger ett stenkast från hemmet är perfekt.

Glöm 15000! Nu är vi 16000 invånare i Leksands kommun! 16001 närmare bestämt. Extra glädjande är att barnfamiljer bidrar till den starka utvecklingen. Mycket tyder på att coronapandemin har fått fler att välja Leksands kommun.

Observera

Nyhetstexterna är aktuella när de publiceras men uppdateras inte.

Efter tre år där befolkningsmängden i princip stått stilla växer Leksands kommun igen. Och det är ingen liten ökning som skett hittills i år. Till och med augusti månad är ökningen exakt 200 personer, vilket är en anmärkningsvärt hög siffra.

Det är den starkaste befolkningsökningen sedan krisen på Balkan 1989-1991. På den tiden ökade kommunens befolkning med 267, 423 och 351 personer per år under en treårsperiod. Det är den högsta ökningen någonsin. 1976 var också ett starkt år, plus 250 personer, liksom 2016 då krisen i Syrien gav en ökning på 181 personer.

Barnfamiljer som flyttar från städerna

Hittills i år är det barnfamiljerna, eller 0-19- och 30-49-åringarna, som står för en större ökning än normalt. Exakt vad det beror på är för tidigt att slå fast, men mycket talar för att pandemin har bidragit.

När Sveriges mest framtidssäkra kommuner nyligen rankades var Leksands kommun med på topplistan i kategorin ”Landsbygdskommun med besöksnäring”. I rapporten driver författaren, analys- och teknikkonsultföretaget WSP, ett resonemang om att coronapandemin med ökat distansarbete har öppnat upp möjligheten att bosätta sig utanför städerna, vilket gynnar orter där många tidigare enbart har semestrat.

Kristina och Leo Hentilä är nyinflyttade i kommunen med sin familj som inte är med på bild. De bor på Hotellvägen i Insjön.

Besökte kommen med husbil – köpte hus

Beskrivningen stämmer in på familjen Tamminen-Hentilä som bestämde sig för att förverkliga sin mångåriga dröm om att en gång flytta från storstaden Stockholm till landsbygdsidyllen Dalarna. De köpte husbil och gav sig ut på husköparjakt. De siktade in sig på Leksands kommun och fastnade till sist för en anrik gård ett stenkast från resecentrum i Insjön.

– Det här har vi drömt om i många år. Nu bor vi på en kringbyggd gård med en ekologisk odlare, en hästhage och ett resecentrum som närmaste grannar. Det är ju nästan som att bo i paradiset, säger Kristina Hentilä lyriskt.

Trots bostadsbristen lyckades familjen få tag på ett hus. Antalet bygglovsansökningar hittills i år tyder på att många också väljer att bygga sina egna bostäder. 39 ansökningar om bygglov för villor har lämnats in, vilket är långt över dubbelt så många jämfört med samma period åren innan. Även historiskt är det en hög siffra.

Starkast ökning i hela Dalarna

Siffrorna från Statistiska centralbyrån, SCB, visar att Leksand har den procentuellt högsta ökningstakten i Dalarna hittills i år och den näst högsta i faktiska tal efter länets största stad Falun som ökar med 291 personer.

Trots ökningen är det fortsatt fler som dör än föds i kommunen, så ökningen beror på en stark inflyttning. Majoriteten som flyttar till Leksands kommun kommer från andra län. Den tidigare starka invandringen har mer eller mindre avstannat.

Fler nyheter