08 december 2021 klockan 19.32

Leksand bjuder på nyskapande lucia med massor av tradition

Skriv ut Lyssna

Kontakta kundtjänst

Telefon: 0247-800 00

E-postadress: kundtjanst@leksand.se

Den magiska luciamorgonen
Leksands annorlunda luciafirande lockar allt fler. I år får 500 personer chansen att se föreställningen Den magiska luciakvällen i Sammilsdalkyrkan. Föreställningen besöks också av ett franskt tv-team som gör ett reportage för sina sex miljoner tittare i Frankrike.

I år bjuder kulturskolan på ett minst sagt rejält luciafirande. Firandet börjar redan på söndag med två föreställningar av Den magiska luciakvällen, fortsätter med luciavaka och midnattskonsert innan luciakören lussar på kommunens äldreboenden och till sist på Udden.

Observera

Nyhetstexterna är aktuella när de publiceras men uppdateras inte.

Det pågår en spännande utveckling av luciafirandet i Leksand. Sedan något år vakar kulturskolans luciakör in luciadagen med en midnattskonsert på kulturskolans trapp. Vakan har blivit en ny tradition som lockar allt fler.

Den magiska luciakvällen x2

Förra året filmades föreställningen Den magiska luciakvällen vid hembygdsgårdarna i Leksand som ett digitalt alternativt luciafirande. I år erbjuds två möjligheter att se föreställningen i Sammilsdalkyrkan. Den här gången medverkar ett 50-tal sångare och musiker från kulturskolan och Leksands församlings gosskör.

– Det finns så många olika historier, myter och sägner om lucia som vi har valt att berätta om i en föreställning. Det här är verkligen ett tillfälle att uppleva ett annorlunda luciafirande, säger körledaren Stina-Kari Axelsson.

Lussar på kommunens äldreboenden

På luciadagen fortsätter firandet med minst sagt uppskattade besök på kommunens äldreboenden.

– Man ser gnistan i de äldres ögon och man ser tårar som rinner utför kinderna. Det är väldigt uppskattat och vi själva blir också berörda av att få komma dit, säger Stina-Kari Axelsson.

Avslutar med luciatablå på Udden

Firandet slutar med en luciatablå för allmänheten i Sparbankspaviljongen på Udden i Leksand. Alla framträdanden är gratis, men föreställningen i Sammilsdalkyrkan kräver både biljett och covidpass från 18 års ålder. Totalt finns 500 biljetter att hämta på Lekextra, Leksandsvägen 3 i Leksand 6-10 december.

Se förra årets version av Den magiska luciakvällen på Youtube. OBS! Filmen går endast att se 13-20 december

Fler nyheter