19 mars 2021 klockan 07.45

Oroväckande ökning av ungdomsfylleri - skolan söker samarbete med föräldrarna

Skriv ut Lyssna

Kontakta kundtjänst

Telefon: 0247-800 00

E-postadress: kundtjanst@leksand.se

Skolans bedömning är att tonårsföräldrar behöver vara ännu mer aktiv nu under pandemin än tidigare. Det handlar om att intressera sig mer, våga fråga och ha lite extra koll.

Både rökningen och alkoholkonsumtionen har ökat oroväckande bland kommunens unga på sistone. Coronarestriktionerna ses som en viktig förklaring. Skolan jobbar aktivt med problemet sedan en tid, men söker nu draghjälp från föräldrarna.

Observera

Nyhetstexterna är aktuella när de publiceras men uppdateras inte.

Redan i slutet av höstterminen märktes att fler ungdomar än vanligt drack alkohol på kvällar och helger. Under vårterminen har problemet tilltagit. Det är både fler och allt yngre ungdomar som dricker. Rökning av cigaretter har också ökat kraftigt under det senaste året.

Tydlig koppling till pandemin

Elevhälsoteamet på Sammilsdalskolan har jobbat aktivt med problemet under de senaste veckorna, bland annat genom att besöka alla klasser på högstadiet. För personalen är kopplingen till pandemin och restriktionerna tydlig.

– Många lider av att distansera sig, de tappar både glädje och motivation. Det gäller både elever som har det svårt i skolan och de som är duktiga, säger grundskolechef Annica Sandy Hedin.

Elevhälsoteamet har också hanterat mer nätmobbning och problem med nätporr än vanligt.

 När undervisningen i större utsträckning sker på distans händer mer saker på sociala medier i stället för på skolan. Då tar det längre tid för oss att upptäcka eventuella problem som dessutom hinner eskalera, säger Annica Sandy Hedin.

Pandemin kräver aktivare föräldrar

Eftersom det som sker på kvällar och helger ligger utanför skolans kontroll och ansvar, behöver skolan draghjälp från föräldrarna. Nyligen fick högstadiets föräldrar ett brev med information om den oroväckande utvecklingen.

 Vi hoppas att informationen kan hjälpa föräldrar att få i gång ett bra samtal med sina ungdomar. Vår bedömning är att föräldrarna behöver vara ännu mer aktiva nu under pandemin än tidigare. Det kan handla om att vara intresserad av vad ungdomarna pratar om på nätet, att ha extra koll på vad de gör på kvällar och helger och att vara vaken när ungdomarna kommer hem på natten, säger Annica Sandy Hedin.

Kraftsamlar inför påsk och valborg

Skolan vill göra en kraftsamling inför påsklovet som kommer snart. Sedan är det inte många veckor kvar till sista april då kommunen planerar att arrangera en föräldravandring.

 Att vi samarbetar känns extra viktig nu när utvecklingen är så oroande. Det handlar om att förhindra att barn i yngre tonåren är ute på nätterna och dricker sig berusade, att 13-14-åringar utsätter sig själva för allvarliga risker, säger Annica Sandy Hedin.

Fler nyheter