17 mars 2021 klockan 14.00

Ytterligare 2 635 historiska bilder i digitala bildarkivet

Skriv ut Lyssna

Kontakta kundtjänst

Telefon: 0247-800 00

E-postadress: kundtjanst@leksand.se

Skjutbana på kajen i NoretKuliss med målningar av en jägare med bössa och vilda djur i skogenFOTO ANDERS JONES LEKSANDS LOKALHISTORISKA ARKIV © Skjutbana på kajen i Noret Skjutbana på kajen i NoretKuliss med målningar av en jägare med bössa och vilda djur i skogenFOTO ANDERS JONES LEKSANDS LOKALHISTORISKA ARKIV ©
En skjutbana vid Kajen i Leksand med nyfikna getter på besök. På skylten bakom regleras hastigheten för båttrafiken i älven till max 6 knop. Foto: Anders Jones, Leksands lokalhistoriska arkiv

Antalet bilder i vårt lokalhistoriska digitala bildarkiv ökar snabbt. Just nu finns över 7 200 sökbara bilder. Det senaste tillskottet kommer från yrkesfotograf Anders Jones som började fotografera i Leksand redan 1905.

Observera

Nyhetstexterna är aktuella när de publiceras men uppdateras inte.

Leksands kulturhus är tillfälligt stängt för allmänheten på grund av coronapandemin. För att ändå nå ut till besökarna fokuserar kulturhusets personal på att göra allt mer av utbudet tillgängligt via digitala kanaler.

I kulturhusets lokalhistoriska arkiv finns 400 000 negativ och fotografier. Arbetet med att digitalisera bilderna har intensifierats under pandemin och det senaste tillskottet – 2 635 bilder tagna av yrkesfotografen Anders Jones – är ytterligare en guldgruva för lokalhistoriskt intresserade.

Fotograf som var med där det hände

Jones Anders Matsson föddes 1887, bytte senare namn till Anders Jones och började fotografera 1905. 1920 blev han yrkesfotograf och övertog Emil Öbergs ateljé. Från 1932 låg ateljén i det nybyggda Konsumhuset.

Mejeriet Noret På hörnet står det Mejeri 1914FOTO ANDERS JONES LEKSANDS LOKALHISTORISKA ARKIV ©

Mejeriet på Norsgatan invigdes 1914. Foto: Anders Jones

Anders Jones var med där saker hände och fotograferade allt från vardagslivet till festligheter och revyer på Sveasalen. Han hade också en enorm ateljéproduktion. Anders ritade även karikatyrer, kopierade dalmålningar och umgicks flitigt med konstnärer och kulturpersonligheter. Dessutom var han aktiv spelman.

Svenska Handelsbanken Noret Leksand har haft taklagsfestFOTO ANDERS JONES LEKSANDS LOKALHISTORISKA ARKIV ©

Svenska Handelsbanken bygger nytt i korsningen Norsgatan-Leksandsvägen. Här har det just varit taklagsfest. Intill bygget står en Chevrolet-lastbil lastad med brädor. Foto: Anders Jones

Anders Jones avled 1961. Omkring 1970 hamnade fotosamlingen på soptippen men räddades till eftervärlden av några rådiga Leksandsbor. 1990 tillkom ytterligare några tusen negativ som legat i ett uthus. Samlingen på cirka 45 000 negativ förvaras idag i Leksands lokalhistoriska arkiv.

Till höger närmast i bild kan vara Kommunalfullmäktiges Ordförande Axel Thorell född 1861 som även var Landsfiskal och VD Leksands Sparbank m mBredvid honom sitter eventuellt E Nordqvist född 1865 från TällbergFOTO ANDERS JONES LEKSANDS LOKALHISTORISKA ARKIV ©

En bild från en tid då tandborstmustaschen var högsta mode. Mannen längst till höger – som även har skägg på hakan – kan vara kommunalfullmäktiges ordförande Axel Thorell, född 1861, som även var landsfiskal och VD för Leksands sparbank. Foto: Anders Jones

Varierande kunskap om bildernas motiv

I anslutning till de digitala bilderna finns information och sökord, men i vissa fall är kunskapen om bildens motiv begränsad.

- Därför får man gärna höra av sig med kompletterande information, säger arkivassistent Ingela Sannesjö.

Lämna information och beställ bilder

För att lämna information eller beställa högupplösta bilder kontaktar man kulturhusets personal på telefon 0247-802 44 alternativt 0247-802 45. Det går också bra att mejla till Ingela Sannesjö.

Ingela Sannesjö

Söktips:

Sökorden i bildbanken är skrivna i ental, sök därför på exempelvis bil istället för på bilar.

Fler nyheter