22 april 2021 klockan 13.00

Barmarksunderhållet för vårt på grusvägnätet börjar måndag den 26 april

Skriv ut Lyssna

Kontakta kundtjänst

Telefon: 0247-800 00

E-postadress: kundtjanst@leksand.se

Leksands kommun har över 20 mil grusvägar vilka nu ska åtgärdas.

Leksands kommuns driftsorganisation Gata/Park hos Leksandsbostäder börjar nu barmarksunderhållsarbetet på de enskilda grusvägarna. Det är en lämplig tidpunkt direkt på våren efter tjällossningen.

Observera

Nyhetstexterna är aktuella när de publiceras men uppdateras inte.

Arbetet utförs med 2-skiftarbete under vecka 17-24. Detta innebär att Gata/Park kommer vara ute i byarna och utföra åtgärder mellan klockan 05.00-22.00. De passar på att be om förståelse för att när de passerar just din fastighet ute i din by så kommer det att skramla och väsnas lite grand, men när de väl är klara så har du en åtgärdad fin grusväg

Arbetet börjar där tjällossningen kommit längst

De börjar att utföra åtgärder vid Hjortnäsheden-Laknäs, efter det fortsätter arbetet till Yttermo-Häradsbygden, Djurabygden och sedan vidare mot Västanvik-Siljansnäsområdet. Därefter arbetar de sig vidare till Insjön och Norra Leksand.

Så här går arbetet med barmarksunderhåll till

Med hjälp av väghyvlar formas vägbanan så att den får rätt lutning i sidled. Detta är viktigt bland annat för att vattnet ska kunna rinna av. Hyvlingen behövs också för att slitlagerytan ska hållas jämn. När hyvlingen är klar påför de dammbindningsmedlet kalciumklorid. Dammbindning är precis som det låter en metod för att minska dammet på vägen, det skapas en yta på grusvägen så att dammet inte rivs upp.

När arbetet är klart har Gata/Park skapat en bekväm och hållbar väg.

Fler nyheter