26 maj 2021 klockan 09.00

Leksands gymnasium har Sveriges bästa lärare

Skriv ut Lyssna

Kontakta kundtjänst

Telefon: 0247-800 00

E-postadress: kundtjanst@leksand.se

Anders Nyberg, fysik -och matematiklärare på Leksands gymansium
Under pandemin med all distansundervisning har Anders Nyberg varit mån om alla elevers mående och gjort sitt yttersta för att hjälpa till. Han såg alla elever och hälsade på alla vid namn, även utan kameror på. Anders vill alltid sina elever det bästa och gör även utmanande ämnen förståeliga och roliga.

Anders Nyberg, fysik - och matematiklärare på Leksands gymnasium, har utsetts till Sveriges bästa lärare 2021. Han stod sig starkast i konkurrens med först fler än hundra nominerade och därefter ett tiotal finalister som bedömdes av en jury.

Observera

Nyhetstexterna är aktuella när de publiceras men uppdateras inte.

Enligt juryn har Anders Nyberg en särskild förmåga att motivera och engagera sina elever till att utmana sig själva. Han varierar undervisningen och är mån om att inkludera eleverna i sitt arbetssätt, vilket skapar en djupare inlärning och trygghet hos eleverna. 

– Detta var absolut inget jag väntade mig! Jag är både glad och stolt och det är extra roligt att det är mina elever som har nominerat mig. Jag ser det som ett kvitto på att det vi gör under lektionerna är viktigt och betydelsefullt, säger han.

Viktigt med ömsesidig respekt

Enligt Anders Nyberg är djupa ämneskunskaper en grundförutsättning för att bli en bra lärare. Anders själv har en ingenjörsexamen, men det räcker inte med goda ämneskunskaper.

– Det viktigaste jag kan göra i skolan är att finnas tillgänglig för eleverna. Det är också viktigt att visa respekt och förhoppningsvis få en ömsesidig respekt tillbaka, säger han.

"Riktigt kul att gå till jobbet"

Anders stortrivs med sitt jobb som fysik- och matematiklärare på Leksands gymnasium. Både skolan och kollegorna är toppen.

– Jag hoppas att utnämnandet kan belysa vilken fantastisk skola Leksands gymnasium är. Jag har många otroligt duktiga kollegor, är tacksam över att vara en del i ett kompetent arbetslag med högt i tak och nära till skratt och där vi alla har eleverna i fokus. Det är riktigt kul att gå till jobbet helt enkelt, säger han.

Mästartitel och 10 000 kronor 

Förutom titeln Sveriges bästa lärare får vinnaren en check på 10 000 kronor. Summa är symbolisk då Sydsvenska Handelskammaren menar att lärarlönerna bör öka med 10 000 kronor i månaden eftersom mycket av deras arbetstid går till annat än just undervisning.

Till sist, hur firar du vinsten? 

– Jag vet inte, men det måste bli något tillsammans med elever och kollegor då jag har dem att tacka för utmärkelsen. 

Fler nyheter