27 maj 2021 klockan 09.17

Leksandshallen och biblioteken öppnar igen - men med begränsningar

Skriv ut Lyssna

Kontakta kundtjänst

Telefon: 0247-800 00

E-postadress: kundtjanst@leksand.se

Marie Kajs och Klara Tucker
Marie Kajs på Leksands bibliotek och Maja Tucker på Leksandshallen ser fram emot nästa vecka när de populära verksamheterna äntligen kan börja öppna upp så smått, även om det fortfarande blir med en hel del anpassningar.

Nästa vecka öppnar Leksandshallen och biblioteken i Leksand och Insjön igen. Det blir fortfarande en hel del begränsningar, men glädjen är ändå stor bland personalen som kan välkomna sina besökare tillbaka efter drygt ett halvårs nedstängning.

Observera

Nyhetstexterna är aktuella när de publiceras men uppdateras inte.

När smittspridningen var som störst och de lokala allmänna råden för Dalarna kom i november stängdes Leksandshallen, kulturhuset och biblioteket i Insjön. Sedan dess har verksamheterna varit stängda förutom Leksandshallens gym som har haft ett begränsat antal platser öppna för bokning.

Men nu minskar smittspridningen och nästa vecka inför regeringen anpassade restriktioner på ett antal områden. Samtidigt är kommunens bedömning att Leksandshallen och kulturhusets efterfrågade verksamheter kan öppnas, men med anpassningar ur ett smittskyddsperspektiv.

Max sex personer i bassängen

Från och med måndag öppnar Leksandshallen för motionssim och rehabträning i stora bassängen. Antalet besökare som får vara i bassängen samtidigt begränsas till sex personer. Besökarna bokar sina träningstider på webben. En bokning omfattar 75 minuter.

Träningen på gymmet fortsätter som tidigare. Även där bokar gästerna sina pass på webben.

– Bokningssystemet fungerar bra och gör att vi har koll på att antalet gäster inte överstiger maxantalet, säger Leksandshallens föreståndare Tony Cederberg.

Duscharna öppna igen

Leksandshallen öppnar även duscharna för sina bad- och gymgäster, även om antalet personer i duschrummet begränsas till max fyra. Däremot är bastun, relaxen och lilla bassängen fortsatt stängda.

 I nuläget öppnar vi inte badet för att till exempel leka och umgås i bassängen. Risken är för stor att det blir trängsel i duschutrymmen och på andra ytor. Vi får hoppas på en fin sommar så att många kan bada utomhus i stället, säger Tony Cederberg.

Biblioteket öppet på vardagar

På kulturhuset öppnas biblioteket för allmänheten den 1 juni klockan 8. Öppettiderna blir 8-­17 på vardagar, medan disken är bemannad 10­-13 och 14-­17.

 Det känns verkligen bra att få öppna igen. Vi erbjuder så mycket service som möjligt, samtidigt som vi är noggranna med att göra det på ett smittskyddssäkert sätt, säger kulturchef Pär Ohlsson.

Till att börja med blir antalet sittplatser i biblioteket kraftigt begränsat och besökarna rekommenderas att utföra sina ärenden på så kort tid som möjligt. Samtidigt är endast en kunddator tillgänglig för besökarna.

Även Insjöns bibliotek öppnar

Insjöns bibliotek öppnar också på tisdag. Där blir det samma öppettider som tidigare, alltså tisdagar och torsdagar klockan 10-12 och 14-19.

Museet öppnar den 16 juni

Kulturhusets museum och utställningshall öppnas den 16 juni och har då öppet onsdag-fredag klockan 11­-17.

Fler nyheter