04 maj 2021 klockan 08.37

Majstängerna smyckas, men midsommarfirandet blir digitalt

Skriv ut Lyssna

Kontakta kundtjänst

Telefon: 0247-800 00

E-postadress: kundtjanst@leksand.se

Midsummer celebrations in  Stockholm, Sweden
I år väljer kommunen att smycka Sveriges längsta majstång i Gropen, majstången på Majstångsplatsen och den lilla stången vid Hembygdsgårdarna.

Inte heller i år blir det något firande av midsommar i Gropen. Istället uppmärksammas högtiden digitalt under rubriken ”Mitt midsommar” där alla som vill får delta. Till skillnad mot förra året väljer kommunen ändå att smycka sina tre majstänger.

Observera

Nyhetstexterna är aktuella när de publiceras men uppdateras inte.

Midsommar är Leksands i särklass största evenemang där firandet i Gropen ses som hela Sveriges midsommarfirande på midsommarafton. På grund av pandemin och rådande restriktioner kan inte högtiden firas som vanligt. Istället uppmärksammas midsommar digitalt för andra året i rad, den här gången under rubriken ”Mitt midsommar” där alla som vill får dela traditionen, upplevelsen och längtan.

– Det är viktigt att fortsätta uppmärksamma traditionen kring midsommar i vår kommun. Firandet är en stark symbol för bygden, det skapar tillhörighet, glädje och framtidstro, säger kommundirektör Caroline Smitmanis Smids.

I år smyckas stängerna

Förra året fick majstängerna stå orörda. Bedömningen var att en stångresning riskerade att samla alltför många människor och äventyra säkerheten. I år väljer kommunen att smycka stången i Gropen, på Majstångsplatsen och vid Hembygdsgårdarna som vanligt. Beslutet ses som oproblematiskt eftersom det inte finns någon förväntan på ett firande i år.

 Vi kan inte fira tillsammans i år heller, men vi strävar ändå efter att ha en ren, välstädad och attraktiv miljö så att kommuninvånare trivs och besökare känner sig välkomna. Därför byter vi ut den gamla lövningen mot ny, sedan ser vi fram emot att få samlas vid majstängerna när pandemin är över, säger Caroline Smitmanis Smids.

Inga evenemang så länge pandemin pågår

Samtliga kommunens ordinarie evenemang har ställts in under pandemin; Barnens valborg, valborsfirandet, nationaldagsfirandet, det stora midsommarfirandet i Gropen, Kulturkalaset och julmarknaden. Det fortsätter på samma sätt så länge det allvarliga pandemiläget håller i sig.

 Pandemin pågår fortfarande, smittspridningen och belastningen på sjukvården är hög. För att medverka till att minska smittspridningen i samhället behöver alla avstå från större sociala sammanhang med personer utanför sitt vanliga umgänge. Det år också anledningen till att vi inte genomför våra evenemang just nu, säger Caroline Smitmanis Smids.

Fler nyheter