21 juni 2021 klockan 08.27

Tonårsförälder - välkommen till föräldrastödsprogrammet ABC-tonår!

Skriv ut Lyssna

Kontakta kundtjänst

Telefon: 0247-800 00

E-postadress: kundtjanst@leksand.se

Bild på Jonas Rosling, Sylvian Nygårds och Anna-Lena Andersson.
Jonas Rosling, Sylvian Nygårds och Anna-Lena Andersson som jobbar med föräldrastöd.

Nu kan Leksands kommun erbjuda föräldrar till tonåringar ett nytt föräldrastödsprogram. Syftet med programmet är att stärka relationen mellan förälder och tonåring och bidra till att tonåringen mår bra. Första träffen hålls i september.

Observera

Nyhetstexterna är aktuella när de publiceras men uppdateras inte.

I många år har familjeteamet i Leksand erbjudit föräldrar med barn i åldern 3-12 år föräldrastödsprogrammet Alla barn i centrum (ABC). Programmet har varit mycket uppskattat och länge har det pratats om behovet av en fortsättning, ett stöd för föräldrar till tonåringar.   

- Nu äntligen är det här! I höst utbildas några av oss familjebehandlare och vi kan bjuda in till den första föräldragruppen i ABC-tonår, säger en av familjebehandlarna, Anna-Lena Andersson. 

Pionjärer som får delta i forskningsstudie 

Föräldrarna som anmäler sig kommer att ingå i en forskningsstudie som Karolinska institutet genomför. Studien leds av psykologen och doktorn i psykologi Martin Forster, som är grundare till ABC för 3-12-åringar och känd bland annat från TV. Eftersom programmet nu är en del av en studie finns krav på att man bland annat inte har någon pågående utredning eller insats hos socialtjänsten med flera, för att delta. 

De föräldrar som anmäler sig kommer att lottas till två olika föräldrastöd – endera den mer traditionella föräldragruppen ABC-tonår eller ett digitalt stöd som kallas för Föräldrawebben.   

- De som lottas till föräldragruppen får stöd av Familjeteamets familjebehandlare och de som lottas till Föräldrawebben får stöd från vår föräldraguide. Några kan också komma att lottas till en grupp som får vänta till ett senare tillfälle, men de har då möjlighet att välja vilken av de två alternativen de vill delta i, förklarar Anna-Lena Andersson.   

Start 16 september – om pandemin tillåter

Föräldrarna som lottas till föräldragruppen träffas vid fyra tillfällen med start torsdagen den 16 september i öppna förskolans lokal på Familjecentralen Bönan. Därefter träffas man varannan vecka.  

- Vi följer självklart de riktlinjer och eventuella beslut som kommunen, regeringen och Folkhälsomyndigheten ger utifrån covid-19. Därför är det i dagsläget osäkert om det går att genomföra som planerat. Mer information om det kommer längre fram, säger Anna-Lena Andersson. 

Till hösten planeras det även att starta upp en ny omgång av föräldrastödsträffar ABC 3–12 år. Håll koll på kommunens hemsida för mer information.

Fler nyheter