18 augusti 2021 klockan 16.09

Allvarligast regnskador i Almo, Timmersmora och Lilla Helgås

Skriv ut Lyssna

Kontakta kundtjänst

Telefon: 0247-800 00

E-postadress: kundtjanst@leksand.se

Regnoväder orsakar skador på vägarna i kommunen
Vägen till Lilla Helgås söder om Insjön blev helt avskuren av de stora regnmängderna. Skadorna var inte värre än att de kunde repareras under onsdagen. Foto: Peter Fallgren

Vägarna som Leksands kommun sköter har klarat sig förhållandevis bra från regnskador. Det rapporterar gatuchef Olle Oskarsson. Störst skador blev det på vägen till Timmersmora och vägen till Lilla Helgås, båda söder om Insjön. Skadorna har åtgärdats under dagen.

Observera

Nyhetstexterna är aktuella när de publiceras men uppdateras inte.

Mycket stora regnmängder och höga flöden har under det senaste dygnet ställt till det på vägnätet i hela Dalarna. Inom Leksands kommun är det den statliga vägen, väg 939 genom Almo, som har drabbats värst. I samband med att Almoån svämmade över hotades landsvägsbron att rasa. Vägen är avstängd i väntan på att vattenmassorna ska sjunka undan så att skadorna kan undersökas.

Regnoväder orsakar skador på vägarna i kommunen

Landsvägsbron i Almo, Siljansnäs. Foto: Peter Fallgren

Problem vid Timmersmora och Lilla Helgås

Vägnätet som kommunen sköter har klarat sig förhållandevis bra. Vägen till Timmersmora, söder om Insjön, svämmade över och gata/parks snabba beslut att gräva bort några sidotrummor, räddade vägen från att helt spolas bort.

Vägen till Lilla Helgås, några kilometer längre söderut, blev helt avskuren av regnvattnet, men skadan blev inte värre än att den kunde repareras under onsdagen.

– För övrigt har vi klarat oss förhållandevis bra även om vi givetvis har fått några mindre skador som vi behöver åtgärda. Reparationsarbetet kommer att ta sin tid innan vi har hunnit åtgärda hela vägnätet, säger Olle Oskarsson.

Stora mängder regn på ett dygn

Regnovädret som drog in över bland annat Leksands kommun och Dalarna under tisdagskvällen gav ovanligt stora regnmängder som orsakade höga flöden i vattendragen. På många håll i Dalarna föll 100 millimeter regn på tolv timmar, vilket är mer än vad som brukar falla under hela augusti månad.

Nederbörden avtog under onsdagseftermiddagen och det väntas uppehåll framåt kvällen.

Vattendraget i ån steg snabbt med över en meter och skogen intill såg ut som en sjö

Vattendraget söder om Insjön steg snabbt med över en meter och intill såg det plötsligt ut som om skogen växte i en sjö.

Fler nyheter