19 augusti 2021 klockan 13.05

Ansök till höstens ABC-tonår – ett nytt föräldrastödsprogram

Skriv ut Lyssna

Kontakta kundtjänst

Telefon: 0247-800 00

E-postadress: kundtjanst@leksand.se

Jonas Rosling, Sylvian Nygårds och Anna-Lena Andersson
Jonas Rosling, Sylvian Nygårds och Anna-Lena Andersson som jobbar med föräldrastöd.

Leksands kommun erbjuder nu föräldrar till tonåringar ett nytt stödprogram. Syftet med programmet är att stärka relationen mellan förälder och tonåring och bidra till att tonåringen mår bra. Första träffen hålls i september.

Observera

Nyhetstexterna är aktuella när de publiceras men uppdateras inte.

Tidigare har familjeteamet i Leksand erbjudit föräldrar med barn i åldern 3–12 år föräldrastödsprogrammet Alla barn i centrum (ABC). Programmet har varit mycket uppskattat och länge har det pratats om behovet av en fortsättning, ett stöd för föräldrar till tonåringar. 

Fysiska gruppträffar eller digitalt stöd

Du som anmäler dig till höstens träffar lottas mellan två olika föräldrastöd. Antingen deltar du i föräldragruppen eller ett stöd online som kallas Föräldrawebben. Lotten kan också avgöra att du får vänta till nästa tillfälle, men då ha förmånen att själv välja vilken av grupperna som du vill delta i.
 

Föräldragruppen träffas fysiskt medan Föräldrawebben är ett nätbaserat program som är individuellt. I Föräldrawebben har alla deltagare gratis tillgång till material och kontakt via chatt med en föräldraguide från familjeteamet under några veckor.

– Att erbjuda föräldrastöd digitalt på det här sättet är helt nytt för oss så det är riktigt spännande, berättar en av familjebehandlarna, Anna-Lena Andersson.

Del av en forskningsstudie

Du som är deltagare kommer att ingå i en forskningsstudie som Karolinska institutet genomför. Studien leds av psykologen och doktorn i psykologi Martin Forster, som är grundare till ABC för 3–12-åringar och känd bland annat från TV. Eftersom stödprogrammet är en del av en studie finns krav på att man bland annat inte har någon pågående utredning eller insats hos socialtjänsten med flera, för att delta. 

Start den 16 september

Föräldrarna som lottas till föräldragruppen träffas vid fyra tillfällen med start torsdagen den 16 september i öppna förskolans lokal på Familjecentralen Bönan. Därefter träffas man varannan vecka. Totalt är det fyra träffar och sedan en återträff längre fram.

–  Vi kommer att vara i rymliga lokaler och fortsätta med det som vi alla nu blivit vana vid: att hålla avstånd, tvätta händerna, erbjuda handsprit, sprita av kontaktytor och förbereda fika på hygieniskt sätt. Vi uppmanar även deltagarna till att stanna hemma vid minsta symtom, säger Anna-Lena Andersson.  

Riktar sig till alla tonårsföräldrar

Tonåren är ofta en utmanande tid för ungdomar och deras föräldrar. Ungdomar ska frigöra sig från sina föräldrar och stå på egna ben men samtidigt är det fortfarande föräldrarna som vägleder, sätter ramar och regler – vilket många upplever som svårt.

Föräldrastödet riktar sig till alla som är föräldrar till tonåringar. Du behöver alltså inte ha stora problem i din familj. Syftet med detta är att stärka relationen mellan föräldrarna och ungdomen för att de ska utvecklas positivt och må bra.

– Våra barn, oavsett om de hunnit bli tonåringar, är oftast de som betyder mest för oss föräldrar så det är värt att satsa lite tid och engagemang innan de snart är vuxna, avslutar Anna-Lena Andersson.

Inom kort kommer höstens tider för ABC 3–12 år ut. Håll utkik på kommunens hemsida.

Fler nyheter