28 september 2021 klockan 15.30

Ulrica Elisson Grane – en av finalisterna till Guldäpplet!

Skriv ut Lyssna

Kontakta kundtjänst

Telefon: 0247-800 00

E-postadress: kundtjanst@leksand.se

Läraren Ulrica Elisson Grane
Fotograf: Daniel Eriksson

Över hundra lärare har nominerats till lärarpriset Guldäpplet 2021. Bland dessa har juryn utsett årets finalister, och Ulrica Elisson Grane på Ullvi skola är en av dem.

Observera

Nyhetstexterna är aktuella när de publiceras men uppdateras inte.

Ulrica Elisson Grane är förstelärare och digitaliseringsutvecklare för grundskolan i Leksands kommun. I år blev hon nominerad för fjärde gången och är en av tre finalister. Bland annat för sitt arbete med att skapa en stödjande och tillgänglig lärmiljö.

– Det känns fantastiskt roligt att bli uppmärksammad för det jobb jag gör och jag känner mig väldigt stolt, säger Ulrica.

”De digitala verktygen stödjer eleverna i deras utveckling”

I hennes klassrum är både miljö och undervisning genomtänkt i varje detalj och digitala verktyg och hjälpmedel finns tillgängliga för alla som behöver det.

DE2_7638.jpg

– De digitala verktygen stödjer eleverna i deras utveckling. De underlättar dessutom att jag kan jobba differentierat i min undervisning, vilket betyder att alla elever kan jobba med samma uppgifter i klassrummet men på olika sätt och nivåer, säger hon.

Insåg tidigt möjligheterna med digitala hjälpmedel

Ulrica har alltid haft ett stort eget intresse av datorer, inte bara som en ”kul grej” utan tidigt upptäckt möjligheterna. I början av 2000-talet hade hon flera elever med läs- och skrivsvårigheter. Skolan köpte in en skanner och hjälpmedelsprogram för att dessa elever skulle få samma möjligheter som de andra eleverna.

– I och med det såg jag vinsten att jobba med digitala hjälpmedel i klassrummet. Jag är idag mycket glad för att alla elever i kommunen har tillgång till hjälpmedel, till exempel inläsningstjänst och talsyntes, berättar Ulrica.

Inspirerar med idéer och material

På sin webbplats och sitt instagramkonto delar Ulrica med sig av sin kunskap till andra lärare. De kan ta del av hennes tankar och idéer om bland annat planering och undervisning, men också användbart material. Där förklarar hon även varför hon gör på ett visst sätt, vad hon ser för värden och vad resultatet blir.

Tävlingen avgörs i oktober

Lärarpriset Guldäpplet delas årligen ut till en eller flera lärare som förnyar lärandet med stöd av IT i egen undervisning och som inspirerar elever och kollegor. Den slutliga vinnaren av Guldäpplet 2021 presenteras den 28 oktober.

Fler nyheter