15 september 2021 klockan 15.33

Leksand i topp – åter Dalarnas bästa friluftskommun

Skriv ut Lyssna

Kontakta kundtjänst

Telefon: 0247-800 00

E-postadress: kundtjanst@leksand.se

Två personer går längs en led på en kavelbro.

Leksands kommun är för elfte året i rad Dalarnas bästa friluftskommun och en av Sveriges högst rankade enligt Naturvårdsverket. Arbetet med aktivt friluftsliv för barn är en bidragande faktor till placeringen.

Observera

Nyhetstexterna är aktuella när de publiceras men uppdateras inte.

Det är inget ovanligt. Sedan 2010 har Leksands kommun varit bäst i Dalarna och bland de främsta i Sverige. Naturvårdsverkets ranking 2021 är inget undantag. Leksands kommun får 31 av 32 möjliga poäng, rankas femma i landet och etta i Dalarna. Att vara en högt rankad friluftskommun är dessutom en del av kommunens Vision 2025.

Ska uppmuntra kommunernas arbete med friluftsliv

Sveriges friluftskommun är ett pris som årligen delas ut för att stimulera och uppmuntra kommunernas arbete med friluftsliv, eftersom de har en viktig roll för friluftslivet. Utnämningen är ett samarbete mellan Naturvårdsverket, Svenskt friluftsliv och Sveriges fritids- och kulturchefsförening.

Rankingen bygger på bedömningar inom tre områden. Leksands kommun får full pott när det gäller kategorierna Planer för friluftsliv och Information och samarbete. Däremot fattas en poäng när det gäller kategorin Aktiviteter inom friluftsliv.

Projekt som främjar barns friluftsliv

Under 2020 har Leksands kommuns fritidshem varit en del av Svenska Skidförbundets projekt ”Alla på snö”. Fritidshemmen har bland annat fått tillgång till skid- och snowboardsutrustning och material för att bygga skidlekplatser på skolgårdarna. Projektet har möjliggjort för alla barn att kunna delta då material har tillhandahållits av fritidshemmen med stöd från Leksands Sparbank. Pedagogerna på fritidshemmen har utbildats av en aktivitetsledare från Leksands skidklubb och representanter från Svenska Skidförbundet. Dessutom utbildades elever på gymnasiets barn- och fritidsprogram till instruktörer för de yngre eleverna.

Projektet är ett exempel på kommunens arbete med friluftsliv. Det visar hur samarbete mellan ideella krafter, lokala företag och kommunen tillsammans skapar möjlighet till ett aktivt friluftsliv.

”Våra medborgare är engagerade och vill använda våra naturområden”

Framgångarna i rankningen år efter år beror på flera faktorer. Bland annat långsiktigt strategiskt arbete, eftersom friluftslivet är en viktig del av attraktionskraften för Leksands kommun.

– Vi har även en hög ambitionsnivå, bra samarbeten och duktiga medarbetare. Det ingår i kommunens mål och vision att arbeta aktivt med detta, berättar Torkel Holst, kommunens fritidschef.

– En stor framgångsfaktor är också att våra medborgare är engagerade och vill använda våra naturområden och kommer med förslag på förbättringar. Sedan har vi en fantastisk natur som vi förvaltar väl, fortsätter Torkel Holst.

Fler nyheter