Relationen mellan Leksand och Tobetsu började med att Tobetsu, en ö i norra Japan skulle bygga ett nytt bostadsområde. De såg sig om ute i världen och letade idéer och fastnade för Sveriges och Dalarnas röda stugor med vita knutar. Nu finns det ett samhälle i Tobetsu som enbart är byggt av faluröda svenska hus, namnet på samhället är ”Sweden Hills” och husen dit levereras av Tomoku hus AB i Insjön.
Aktivt kunskapsutbyte i 35 år
När husen byggdes ville medborgare i Tobetsu veta mer om miljön runtomkring där husen kom ifrån. Leksand fick frågan om att bli Tobetsus vänort och tackade såklart ja. Sedan dess har det varit ett aktivt kunskapsutbyte och vart femte år firas vänortsrelationen. I år är det Leksands tur att vara värd.
— Vi är faktiskt den enda kommunen i Sverige som haft ett så långt och aktivt utbyte med Japan, säger jubileumsårets projektledare Lena Ryen-Laxton.
Vanligtvis brukar firandet ske fysiskt genom besök vid varandras orter men i år kommer allt att ske digitalt och lokalt. Digitalt tillsammans och lokalt var för sig.
— Det känns jätteroligt att vi kan mötas och fira vårt långa vänortsutbyte både lokalt och digitalt. Jag hade önskat att vi kunde bjuda in våra vänner från Tobetsu även fysiskt, men det går tyvärr inte nu, säger Lena Ryen-Laxton.
Konsert, midsommarfirande och boksläpp
Den 23 april inleds jubileumsåret lokalt med den japanska filmfestivalen och digitalt med en konsert som direktsänds från Tobetsu. Jubileumsfirande fortsätter sedan med att vänorterna ska fira midsommar tillsammans digitalt. Lena berättar är målsättningen är att dela firandet digitalt med varandra men att det fortfarande ses över hur det ska möjliggöras. I slutet av året kommer även en bok att ges ut, en bok som bygger på nyckelpersoners berättelser om resan och historien bakom dessa 35 år som vänorter. Denna bok kommer att ges ut i samband med en jubileumsutställning på Leksands kulturhus 15 oktober–12 november.
— Det är många som frågar om vänortsutbytets historia och vad utbytet betytt för Leksandsborna, men idag finns den här informationen inte samlad. Det vill vi ändra på. Därför har min kollega Jovica Marceta och jag intervjuat ett antal personer som spelat en viktig roll när det gäller att utveckla relationerna mellan Leksand och Japan. Vi kommer att intervjua fler under året och be om att få in minnen och bilder, fortsätter Lena Ryen-Laxton.
Konstprojekt mellan barn i Tobetsu och Leksand
Förhoppningsvis kommer även olika utbyten mellan barn och unga i Tobetsu och Leksand kunna genomföras under året. Just nu diskuteras ett konstprojekt. Ett liknande projekt var även det första projektet som vänorterna tog sig an för 35 år sedan. Nu vill man i samband med årets jubileumsfirande återknyta till starten.
— Alla som vill är välkomna att delta på vårens japanska filmfestival och höstens jubileumsutställning och boksläpp. Jag hoppas verkligen att de går att aktiviteterna går att genomföra som tänkt. Har man en egen idé på ett utbyte, till exempel med en japansk förening, kan man söka medel för att förverkliga den hos Siljan-Japanstiftelsen, avslutar jubileumsårets projektledare Lena Ryen-Laxton.