13 oktober 2022 klockan 11.07

Dags för jubileumsutställning och boksläpp om japanskt vänortsutbyte

Skriv ut Lyssna

Kontakta kundtjänst

Telefon: 0247-800 00

E-postadress: kundtjanst@leksand.se

Kultursekreterare Jovica Marceta framför några av utställningens kaligrafier
Kultursekreterare Jovica Marceta har organiserat utställningen som bland annat innehåller ett stort antal kalligrafier som skickats från skolbarn i Tobetsu som gåva till 35- årsjubileet.

Årets 35-årsfirande av Leksands vänortsutbyte med japanska Tobetsu fortsätter. På lördag, den 15 oktober invigs jubileumsutställningen ”Så långt borta och så nära” på Leksands kulturhus. Veckan därpå släpps en ny bok som beskriver det unika samarbetet.

Observera

Nyhetstexterna är aktuella när de publiceras men uppdateras inte.

I år har utbytet mellan Leksands kommun och den japanska staden Tobetsu pågått i 35 år. Det firas med flera jubileumsaktiviteter i de båda orterna under året. Vårens jubileumskonsert och japanska filmfestival följdes upp av ett festligt midsommarfirande på båda orterna och nu är det dags för en jubileumsutställning och ett boksläpp.

En del av jubileumsutställningen Leksand-Tobetsu 35 år

Vernissage av utställning den 15 oktober

På jubileumsutställningen visas ett stort antal kalligrafier skapade av barn från Tobetsu tillsammans med japansk konst och föremål som skänkts från vänorten till Leksand under de 35 åren utbytet har pågått. Utställningen invigs den 15 oktober klockan 12 på Leksands kulturhus.

Boksläpp den 22 oktober

Veckan därpå, lördagen den 22 oktober klockan 12, släpps jubileumsboken Leksand och Tobetsu – 35 år av vänskap och samarbete. Boken bygger på intervjuer med de eldsjälar som varit med och byggt upp samarbetet mellan Leksand och Tobetsu, och den innehåller bilder och klipp från åren som har gått. Boksläppet äger rum på Leksands kulturhus.

Läs mer om jubileumsutställningen

Fler nyheter