31 oktober 2022 klockan 11.32

Nu har årets kulturstipendiater firats och blivit tilldelade diplom och blommor

Skriv ut Lyssna

Kontakta kundtjänst

Telefon: 0247-800 00

E-postadress: kundtjanst@leksand.se

Utdelning av blommor och diplom till årets kulturstipendiater
Från vänster, Pär Ohlsson, kulturchef, Matilda Haritz Svenson, Stefan Andersson och Ulrika Liljeberg, kommunstyrelsens ordförande.

I lördags fick årets kulturstipendiater Matilda Haritz Svenson och Stefan Andersson ta emot Leksands kommuns kulturstipendium 2022 av kulturchef Pär Ohlsson, kommunalråd Ulrika Liljeberg, 1:e vice ordförande Sebastian Larsson och Viktor Zakrisson, oppositionsråd.

Observera

Nyhetstexterna är aktuella när de publiceras men uppdateras inte.

Utdelningen ägde rum vid Matilda och Stefans verksamhet i Alvik i Siljansnäs vilket även möjliggjorde en rundvandring i verksamhetens gemensamma ateljéer och för att se deras stora vedeldade brännugn där huvudparten av deras verk bränns.

Ugnen är specialbyggd av dem själva och anpassad så att de får plats i den båda två, vilket är nödvändigt för att kunna hantera godset. Att bränna keramik i en vedugn är lite speciellt eftersom man inte riktigt kan veta på förhand hur resultatet ska bli, temperaturen varierar lite beroende på var i ugnen godset står och veden man eldar med kan även ge variation i resultatet. Variationsrikedomen ger ett helt annat liv i keramiken än det man vanligtvis ser på industriellt framställda produkter.

I motiveringen nämns skillnaden mellan Stefan och Matilda i deras sätt att arbeta, den skillnaden märks även i hur de väljer att titulera sig själva. Matilda betraktar sig som konstnär och Stefan väljer att kalla sig krukmakare.

– Det var både roligt och lärorikt att få besöka keramikerparet Matilda och Stefan i deras kreativa miljö i Alvik, säger Pär Ohlsson, kulturchef Leksands kommun.

Motivering 

För att de på ett förtjänstfullt sätt låter en lång tradition av keramiker verksamma i Leksand leva vidare. Deras ugn i Alvik levererar verk som skiljer sig i uttryck men har kärleken till keramik gemensamt. De förnyar och vidareutvecklar både hantverk och uttrycksformer. Stefan med sin stilsäkra och efterfrågade design av bruksföremål och Matilda med sitt nyskapande uttryckssätt där hon låter keramiken ta stor plats i rummet och interagera med människan.

Fler nyheter