21 oktober 2022 klockan 11.45

Rådgivarens fem tips för att minska din elkostnad

Skriv ut Lyssna

Kontakta kundtjänst

Telefon: 0247-800 00

E-postadress: kundtjanst@leksand.se

En elkontakt ligger på ett bord framför elräkningar

Just nu är det många som ringer till vår energi- och klimatrådgivare Niklas med anledning av de höga elpriserna. Här listar vi vad många frågar om, Niklas fem bästa tips och hur du bäst kommer i kontakt med honom.

Observera

Nyhetstexterna är aktuella när de publiceras men uppdateras inte.

Energi- och klimatrådgivningen finansieras av Energimyndigheten. Den är kostnadsfri och opartisk och bedrivs i samverkan mellan de fem kommunerna Leksand, Rättvik, Malung-Sälen, Vansbro och Gagnef. Rådgivaren är placerad i Leksand. 

Kontakta rådgivaren

För att komma i kontakt med vår energi- och klimatrådgivare Niklas kan du ringa, mejla eller komma på besök.

 Rådgivaren Niklas

Vi rekommenderar dig att mejla din fråga till energiradgivning@leksand.se. I ditt mejl uppger du din fråga, det telefonnummer du vill bli kontaktad på samt om det är någon speciell tid som du föredrar att bli kontaktad på. Rådgivaren ringer sedan upp dig.  

Det här undrar många just nu 

Det som de flesta ringer in och undrar över är vilket elavtal man borde ha, hur man kan spara el och vad man kan göra nu, rent tekniskt för att minska sina elkostnader. 

Beroende på din nuvarande boendesituation, värmesystem och vilket elavtal du har kan vår rådgivare guida dig till vad du skulle kunna göra.  

5 tips för att minska elkostnaderna 

  • Duscha en kortare tid.  
  • Kontrollera vad du har för elavtal och hur det påverkar dig.
  • Kör inte din torktumlare om du inte måste. 
  • Sänk din inomhustemperatur en grad.  
  • Kontrollera att din värmepump står i värmeläge och inte på Auto.  

Bortsett från det ovanstående är det många andra saker som du kan behöva tänka lite extra på. Du bör kontrollera att du har en fungerande brandvarnare och att din eldstad är i godkänt skick. Ta även reda på vad du bör tänka på i samband med eldning i kamin och eldstad. Du ska till exempel inte elda alltför ofta och du måste ha en fungerande skorsten. 

Fler nyheter