17 februari 2022 klockan 14.29

”ABC-tonår gör livet lättare som tonårsförälder"

Skriv ut Lyssna

Kontakta kundtjänst

Telefon: 0247-800 00

E-postadress: kundtjanst@leksand.se

Carina Helldén och Jonas Valfridsson
Carina Helldén och Jonas Valfridsson.

Att ha en tonåring hemma och att vara i den åldern är inte alltid lätt. Du som bor tillsammans med en tonåring erbjuds nu att delta i ett program där du får stöd i hur du kan vara en så bra förälder som möjligt. Carina och Jonas tog chansen förra terminen.

Observera

Nyhetstexterna är aktuella när de publiceras men uppdateras inte.

Du som förälder, bonusförälder eller annan vuxen som lever med minst en tonåring hemma kan nu göra en intresseanmälan till vårens föräldrastödsprogram. Du kommer antingen att få delta i en föräldragrupp som kallas ABC-tonår, ett stöd online vid namn Föräldrawebben eller hamna på en väntelista.

Föräldrastödsprogrammet ger förutsättningar för bättre relationer

Förra terminen erbjöds ABC Tonår för första gången i Dalarna och Leksand och då tog Jonas Valfridsson och Carina Helldén vara på möjligheten att delta. De delar här med sig av sina insikter och erfarenheter av programmet.

– Jag har 3 barn och den äldsta hade fyllt 14. Trots att jag var ”förvarnad” om allt som händer när barnen kliver in i tonåren, så kände jag mig som frustrerad pappa, stundtals oförmögen att närma mig min dotter som tidigare. Vi som alltid varit nära.  Hur gör jag? Och med vetskap om att nästa dotter bara är 3 år efter så kände jag att stormens öga riskerade att stanna kvar under en tid. Såg en annons om att man kunde anmäla sitt deltagande till denna kurs och tänkte att det verkade intressant, säger Jonas Valfridsson.

Syftet med föräldrastödsprogrammet är att stärka relationen mellan förälder och tonåring och bidra till att tonåringen och övriga i familjen mår bra.

Jag blev under programmet påmind om styrkan i att lyssna och att se världen från dotterns perspektiv i stället för att ”pracka” på henne mina egna idéer och erfarenheter. Materialet som vi fick är väldigt matnyttigt. Speciellt bra är de mallar för att göra en uppgörelse med sitt barn (tex om alkohol och tobak). Har också tagit med mig ”verktyget” att ge pepp, beröm, kärlek många gånger fler än tillrättavisningar. Ett förhållningssätt som man har nytta av i alla relationer. Jag har fått en bättre relation med min dotter. Det gör mig riktigt lycklig, berättar Carina Helldén.

Intresseanmälan

Om du är intresserad av att delta gör du en intresseanmälan och sedan får du inom kort återkoppling om du har fått en plats eller inte. Det är nämligen så att platserna till att delta i ABC-tonår eller Föräldrawebben lottas bland dem som intresseanmält sig. Detta med anledning av att föräldrastödsprogrammet hör samman med en forskningsstudie från Karolinska Institutet som jämför två olika stöd till föräldrar till tonåringar. Om du inte skulle bli lottad till någon av dessa hamnar du på en väntelista och erbjuds att delta under nästa termin i stället.

Jonas och Carina om varför du borde delta

ABC-tonår gör livet lättare som tonårsförälder. Det är en riktigt bra investering, som inte tar värst mycket tid. Alla med tonårsbarn borde gå. Extra bra om båda föräldrarna går den så att man kan stötta varandra, säger Carina.

Oavsett sin egen kunskap och erfarenhet av tonåringar, så kan man utveckla sitt föräldraskap. Alla föräldrar som söker verktyg för att bli en bättre förälder borde delta, säger Jonas.

Fler nyheter