16 februari 2022 klockan 14.46

Nu byggs 42 nya lägenheter på Storgärdet - inflyttning sommaren 2023

Skriv ut Lyssna

Kontakta kundtjänst

Telefon: 0247-800 00

E-postadress: kundtjanst@leksand.se

Leksandsbostäders presidium – ordförande Ulrika Liljeberg (C), vice ordförande Sebastian Larsson (M) och ledamoten Viktor Zakrisson (S) – tar första spadtaget tillsammans med Leksandsbostäders vd Anders Eklund och totalentreprenören Grytnäs projekt AB:s vd Niclas Svenman.
Leksandsbostäders presidium – ordförande Ulrika Liljeberg (C), ledamoten Viktor Zakrisson (S) och vice ordförande Sebastian Larsson (M) – tar första spadtaget tillsammans med totalentreprenören Grytnäs projekt AB:s vd Niclas Svenman längst till vänster och Leksandsbostäders vd Anders Eklund längst till höger.

Startskottet har gått för Leksandsbostäders bygge av 42 nya lägenheter på Storgärdet. Det första spadtaget symboliserar både beslutsamhet, kraft och samarbete – egenskaper som krävs för att fortsätta den offensiva utvecklingen av Leksands kommun.

Observera

Nyhetstexterna är aktuella när de publiceras men uppdateras inte.

Direkt efter årsskiftet inleddes bygget av ett nytt hyreshus i kvarteret Storgärdet norr om centrum. När tre representanter från Leksandsbostäders styrelse, bolagets vd och entreprenörens vd tog det symboliska första spadtaget på onsdagen var arbetet med grunden i full gång. Bygget går snabbt och de första hyresgästerna beräknas kunna flytta in sommaren 2023.

Många lägenheter på liten yta

Att huset är format som en stjärna gör att det bara behövs tre ytterväggar per ”stjärnspets” (flygel) och att det räcker med ett gemensamt trapphus i mitten. Det får också plats många lägenheter på liten yta. Totalt blir det 42 mindre lägenheter i fyra plan. Så här fördelas lägenheterna:

  • 3 lägenheter med ett rum och kök
  • 11 lägenheter med ett och ett halvt rum och kök
  • 20 lägenheter med två rum och kök
  • 4 lägenheter med tre rum och kök
  • 4 lägenheter med tre och ett halvt rum och kök

Stjärnhuset ska smälta in i området

För att stjärnhuset ska smälta in i bostadsområdet har formspråket varit viktigt under planeringsarbetet.

– Det ska synas att huset är byggt 2022, samtidigt som det ska ta upp detaljer från de äldre hyreshusen och smälta in i område. Gestaltningsmässigt tycker jag att vi har lyckats få ihop det väldigt väl, säger Leksandsbostäders vd Anders Eklund.

Nybyggnation i kvarteret Storgärdet, Leksand

Visionsbilden är en illustration från David Alton arkitektkontor AB.

I samband med bygget ses hela bostadsområdet över. Till exempel byggs en ny stor lekplats, nya parkeringsplatser och nya soprum. Det arbetet pågår för fullt.

Hela området på Storgärdet byggs om

Planerar för många nya bostäder

Stjärnhuset på Storgärdet är ett av flera bostadsprojekt som ska möta den stora efterfrågan på nya bostäder som finns i Leksands kommun. För närvarande är över 3300 personer registrerade i Leksandsbostäders bostadskö.

På tur efter Storgärdet står bygget av ett antal smålägenheter i kvarteret Paraden och ombyggnationen av kontorslokaler i kvarteret Grewesmühl i centrala Leksand.

Fler nyheter