09 mars 2022 klockan 12.22

Besökare väller in vid Wallénhallen när Konstverkstan ställer ut upp emot 50 konstverk

Skriv ut Lyssna

Kontakta kundtjänst

Telefon: 0247-800 00

E-postadress: kundtjanst@leksand.se

Från vänster stödpedagog Erik Schoultze bredvid konstnärerna Martin Nilsson och Daniel Jönsson.

Innanför Wallénhallens dörrar möts man just nu av bland annat vackra teckningar, skulpturer, en skildring av inbördeskriget och Tilikum´s släktträd. I snart en veckas tid har Konstverkstan, daglig verksamhet i Leksand haft utställning och besökarna har varit många.

Observera

Nyhetstexterna är aktuella när de publiceras men uppdateras inte.

16 utställare ställer ut nästan 50 konstverk. Allt började planeras i slutet av förra året och har sedan dess bestått av intensivt jobb för att få ihop det. Utställningen har varit öppen sedan den 1 mars och idag är det sista dagen som man håller öppet. Utställningen har öppet fram till klockan 14 idag onsdag.

– Det har varit upp emot 50 besökare per dag. Besökarna har varit väldigt olika, det har varit förskoleklasser från Åkerö, folkhögskolans elever har varit här och tittat och ja det har varit blandat, säger Erik Schoultze, stödpedagog och handledare Konstverkstan.

Möt två av konstnärerna

Två av konstnärerna finns på plats för att visa upp berätta mer om sina konstverk. Konstverk som de har arbetet med i nästan ett års tid. Daniel Jönsson har sett fram emot denna utställning för att visa upp det som han har skapat och berättar för oss vad det är vi får ta del av.  

Daniel Jönsson

  Det jag har skapat har inspiration av inbördeskriget i USA från 1861 fram till 1865, om hur fattigdomen var mot slavarna. Jag har skapat detta av gips, lera, grus och stenar och glasspinnar berättar Daniel Jönsson.

Nästa konstnär på plats är Martin Nilsson som har skapat en målning i akrylfärg på en späckhuggare och ett släktträd över en späckhuggare på Seaworld som heter Tilikum. Han vill lyfta fram späckhuggarnas tillvaro både i fångenskap och i vilt.

275464925_1388335221587311_5807226355746393177_n.jpg

Släktträdet sträcker sig från 60-talet till den yngsta som inte lever längre, dog tyvärr förra året. Släktträdet består av ett 60-tal späckhuggare men då får man räkna med att det är några som kommer igen för varje generation. Mammorna återkommer, berättar Martin.

Martin berättat att han har gillat späckhuggare väldigt länge men att han aldrig har gjort något sådant här stort arbete förut. När vi frågar Martin om hans vackra målning i akryl beskriver han det enligt nedan.

Vi ser en späckhuggare som hoppar i vattnet. Man kan tänka sig att man står på en båt eller något fartyg ganska nära och sedan får man fantisera om det är Island eller om det är något annat ställe där det är berg och vatten runtomkring, berättar han.

Utställningen har stor betydelse

Efter det att Daniel och Martin har berättar och visat sina konstverk väller det in många människor som vill ta del av utställningen. Anledningen och syftet med utställningen är många.

Vi gör detta dels för att visa upp verksamheten, att vi finns. Det känns som att en del inte vet om att daglig verksamhet finns. Man känner till Affär´n men det är flera verksamheter. Men sedan är det såklart även för konstnärerna själva, samtalen som blir boostar ju självförtroendet och självkänslan vilket är superkul, avslutar Erik.

Det här innebär daglig verksamhet

Fler nyheter