21 april 2022 klockan 09.47

På lördag invigs jubileumsåret för vänorterna Leksand och Tobetsu

Skriv ut Lyssna

Kontakta kundtjänst

Telefon: 0247-800 00

E-postadress: kundtjanst@leksand.se

En jubileumsbild från tidigare år, ballonger i himlen

Den 23 april är det äntligen dags för vänorterna att inviga 35- års jubileet. Invigningen sker i samband med den Japanska filmfestivalen och består av en livesänd konsert från Tobetsu samt tal av kommunalråd Ulrika Liljeberg och Tobetsus borgmästare.

Observera

Nyhetstexterna är aktuella när de publiceras men uppdateras inte.

Invigningen är helt digital och sker mellan klockan 12-13 på lördag. Allmänheten är varmt välkomna att ta del av invigningen via en livesändning på Youtube. Sändningen kommer att varva textning på svenska, japanska och engelska för att så många som möjligt ska förstå vad som sägs.

Ta del av livesändningen.

Livesändningen kommer även att visas i Leksands kulturhus på lördag mellan klockan 12-13. Du är varmt välkommen dit för att ta del av den digitala invigningen.

– Det känns jätteroligt att vi kan mötas och fira vårt långa vänortsutbyte digitalt och det är väldigt kul att möjligheten nu finns för allmänheten att vara en del av invigningen, säger jubileumsårets projektledare Lena Ryen-Laxton.

Cirka 40 nyckelpersoner har bjudits in för att äta lunch och tillsammans lyssna på livesändningen som uppskattning för deras engagemang i vänortsutbytet. Några av dem kommer att säga några ord i slutet av livesändningen.

Jubileumsprogrammet den 23 april

Invigningen startar klockan 12 av Blåsorkestern på Tobetsu Junior Highschool som kommer att spela japansk filmmusik. Ulrika Liljeberg, Leksands kommunalråd, Masahiro Goto, Tobetsus borgmästare och Tomoya Tanaka, förste sekreterare på Japanska ambassaden kommer sedan att framföra ett varsitt tal för att lyfta 35-års jubileet.

Innan eller efter invigningen är du varmt välkommen att gå förbi Bio Visirs skyltfönster för att ta del av en miniutställning om jubileet. Utställningen är skapad av Jovica Marceta.

Japansk filmfestival

Den Japanska filmfestivalen drar i gång den 23 april och har flera evenemang som är öppna för allmänheten. Det är fri entré och det kommer att bjudas på japansk film, mat, musik och mycket annat. Leksands kommun är samarbetspartner till festivalen och för att ge jubileumårets invigning ett ännu större sammanhang valde man att planera invigningen till samma dag som festivalen startar.

– Vi vill visa upp att vi är ett Japancentrum och därför samarbetar vi med Japansk filmfestival då festivalen är det största som händer för att lyfta Japans kultur. Vi vill att man ska veta att Leksand är ett centrum med goda kontakter till Japan och en centrum för att uppleva Japan, säger Lena Ryen-Laxton.

Ta reda på programmet för Japansk filmfestival.

Fler nyheter