Här sammanfattar vi några av totalt 18 ärenden som behandlades på kommunstyrelsens sammanträde den 16 maj:
Bidrag på 60 000 kronor till 80-årsjubilerande Himlaspelet
Leksands kommun stöttar Himlaspelets 80-årsjubileum med 60 000 kronor. Jubileet sker under första veckan i juli då Föreningen Himlaspelet, förutom själva framförandet, också planerar en rad aktiviteter kopplat till spelet. Kommunstyrelsen motiverar det kommunala stödet bland annat med att jubileet skapar arbetstillfällen för lokala kulturutövare och att merparten av den totala budgeten går tillbaka till Leksands kulturnäring.
100 000 kronor till vecka med folkmusiken i fokus
Leksands kommun stöttar Folkmusikens Hus stämmovecka med 100 000 kronor. Stämmoveckan arrangeras första veckan i juli och programmet fylls med stämmor, konserter, bystugedanser och kurser – allt med folkmusiken som utgångspunkt. Ambitionen med veckan är delvis att fylla det tomrum som uppstått efter Musik vid Siljan, men också att skapa anledningar för folkmusikintresserade att resa till södra Siljansbygden. Rättviks kommun bidrar också med 100 000 kronor, även om Folkmusikens Hus – som ligger i Rättvik – i år har stort fokus på Leksand som arrangörsort.
Fortsatt kommunal satsning på landsbygdsutveckling
Leksands kommun vill fortsätta att stimulera utvecklingen av landsbygden genom att ingå i Leader Dalälvarnas utvecklingsområde under perioden 2023-2030. Tio Dalakommuner ingår i området och har tillsammans varit medfinansiärer i många olika utvecklingsprojekt sedan 2016.
För perioden 2023-2030 lyfts tre prioriterade insatsområden fram:
- Livsmiljöer och lokalt engagemang
- Digitalisering, infrastruktur och service
- Hållbart näringsliv och en livskraftig landsbygd
Kommunen är beredd att erbjuda medfinansiering för drygt 3,4 miljoner kronor under perioden.
Kommunen positiv till satsning på tillgänglighet vid Grytnäs badplats
Leksands kommun rekommenderar Länsstyrelsen Dalarna att ge ett bidrag på totalt 112 000 kronor till utvecklingen av badplatsen i Grytnäs mellan Leksand och Siljansnäs. Byborna vill bygga en landgång och brygga med rejäl badstege som gör det enklare för fler att nyttja byns gemensamma vedeldade bastu. Byborna vill också förbättra tillgängligheten vid badplatsen genom att iordningställa en cirka 100 meter lång stig längs stranden så att det blir lättare att ta sig fram med till exempel cykel, barnvagn och rollator. Bidraget som Grytnäs by har sökt hos Länsstyrelsen kallas Bygdemedel och länsstyrelsen tar i regel stor hänsyn till kommunens rekommendation.
Vill se VA-utbyggnad i Fornby och Hjortnäs
Vatten- och avloppsledningsnätet vid Nystagattu i Hjortnäs kan byggas ut. Samma sak gäller ett område vid Hjulbäcksvägen i Fornby. Det menar kommunstyrelsen som rekommenderar kommunfullmäktige att godkänna den önskade utbyggnaden. I Hjortnäs kan i så fall tre fastigheter anslutas till nätet och i Fornby kan ett par bebyggda anslutas nu och ytterligare två obebyggda tomter anslutas i framtiden.
JO-kritik för bristande rutiner
Justitieombudsmannen, JO, riktar kritik mot kommunstyrelsen i Leksands kommun. Kritiken gäller hur kommunen hanterade en begäran från en privatperson om att få ett utdrag ur personregistret. Justitieombudsmannen menar att begäran helt enkelt glömdes bort och påpekar att en myndighet måste ha rutiner som säkerställer att framställningar från enskilda inte blir liggande utan åtgärd.
– Vi har helt enkelt brustit i att följa våra rutiner. Det är naturligtvis beklagligt men vi har nu vidtagit åtgärder för att förhindra att detta ska upprepas, genom att alla chefer och handläggare nu genomgått en utökad utbildning i offentlighetsprincipen, säger Ulrika Liljeberg, kommunstyrelsens ordförande.