01 juni 2022 klockan 14.34

Niondeklassare målar gångtunneln vid Moskogen i sprudlande färger

Skriv ut Lyssna

Kontakta kundtjänst

Telefon: 0247-800 00

E-postadress: kundtjanst@leksand.se

Graffitimålning av gångtunneln vid Moskogen

Brukar du passera genom Moskogstunneln? Om inte måste du ta dig dit efter tisdagen! Under tisdagen målar nämligen Vilgot, Johannes, Maximilian och Liam från Sammilsdalskolan tunneln för att ge tunneln ett nytt, fräschare och ett mer inbjudande utseende.

Observera

Nyhetstexterna är aktuella när de publiceras men uppdateras inte.

Projektet har varit på gång ett par år och är ett samarbete mellan Leksands kommun, Skapande skola och grundskolan för att stärka samverkan mellan skolan och det professionella kulturlivet. 

– Niorna på Sammilsdalskolan jobbar med eget valda fördjupningar i Bild under en stor del av läsåret och när vi kollade i vintras så var det ett gäng som var intresserade av att genomföra det här projektet som fördjupningsarbete, säger Adam Lindblad, bildlärare Sammilsdalskolan.

Konstnärerna

284901472_700513847728675_7185436967281840856_n.jpg

Konstnärerna heter från vänster Johannes Kimura, Maximilian Knutsson, Vilgot Eriksson och Liam Olsén och de går i 9D vid Sammilsdalskolan.

– Det känns väldigt roligt att få stå här och äntligen få hålla på med detta, säger Johannes Kimura.

Planering i veckor

Planeringen för hur tunneln ska målas har pågått sedan i vintras, strax innan jul i samråd mellan lärare, elever, gatuchef Olle Oskarsson och kulturchef Pär Ohlsson.

Jag tycker att det här är jättebra. Jag tycker att vi ska låta dem som använder tunnlarna att utsmycka dem också och det är bra att vi släpper fram ungdomarna så att de får släppa fram sin kreativitet som det finns enorma mängder av här i Leksand. Det syntes inte minst vid Vårsalongen när leksands grundskolorna ställde ut vid kulturhuset, eleverna är väldigt idérika, skickliga, duktiga och gör det väldigt snyggt, säger Pär Ohlsson kulturchef Leksands kommun.

Skapande skola- projekt

Det är Skapande skola-gruppen i Leksand som har organiserat och finansierat målningen med färger och det material som behövs. Skapande skola jobbar aktivt för att stärka samverkan mellan skolan och det professionella kulturlivet. Vi arbetar med Skapande skola i alla våra kommunala grundskolor och vi arbetar med alla olika konstformer, dans, bildkonst, litteratur och musik. Det är ett brett program som vi når ut med till alla elever i våra skolor.

Målet är att alla eleverna skall erbjudas minst ett professionellt kulturutbud per läsår.

Graffiti kan ju fortfarande vara en lite omstridd konstform och när den som här utövas inom kommunala ramar så blir det lite extra kul. I större städer ser man ofta kommunala gångtunnlar som är snyggt utsmyckade med graffiti och det känns som en lite extra levande konstform, säger Adam Lindblad, elevernas lärare.

Fler nyheter