22 augusti 2022 klockan 08.20

Leksand uppmärksammar Ukrainas självständighetsdag

Skriv ut Lyssna

Kontakta kundtjänst

Telefon: 0247-800 00

E-postadress: kundtjanst@leksand.se

närbild på kvinna med ukrainska flaggan i bakgrunden
Hittills har ett 110-tal ukrainare fått en fristad i Leksands kommun. Kommunen ordnar boende åt dem som Migrationsverket anvisar hit. Kommunen erbjuder också förskola, grundskola, gymnasium och i nödfall ekonomiskt bistånd.

Den 24 augusti är det Ukrainas självständighetsdag och ett halvår sedan Ryssland gick till anfall. Det uppmärksammar Leksands kommun genom att belysa Leksandsbron i Ukrainas färger.

Observera

Nyhetstexterna är aktuella när de publiceras men uppdateras inte.

När Ukraina firar sin självständighetsdag onsdagen den 24 augusti väljer många av Sveriges kommuner och regioner att visa sitt stöd. I Leksands kommun tänds Leksandsbrons belysning i Ukrainas färger på kvällen, något som kommunen också gjorde i samband med krigsutbrottet i februari för att visa solidaritet med det ukrainska folket.

Leksandsbron belyst i ukrainas färger i samband med krigsutbrottet i februari.

Leksandsbron belystes i ukrainas färger i samband med krigsutbrottet i februari.

Ukrainas kamp är vår kamp

– Ukrainas kamp är en kamp för demokratin och alla länders rätt till självbestämmande. Därför är det självklart för oss i Leksands kommun att visa vårt stöd, inte bara genom dessa symbolhandlingar, utan också genom att vi tar emot ukrainare som flyr för sina liv, säger kommunalråd Ulrika Liljeberg (C).

Sedan den 1 juli har kommunen ansvar för att ordna boende åt skyddsbehövande från Ukraina som Migrationsverket anvisar till kommunen. Kommunens uppdrag är också att erbjuda förskola, grundskola, gymnasium och i nödfall ge ekonomiskt bistånd till flyktingar som ännu inte har fått något beslut från Migrationsverket.

Tack till civilsamhället

I samband med att självständighetsdagen uppmärksammas vill Ulrika Liljeberg passa på att tacka civilsamhället, enskilda, föreningar och företag som i det tysta gör viktiga insatser för att de 110-tal* ukrainare som hittills har fått en fristad i vår kommun ska känna sig hemma.

*Antalet inskrivna i Migrationsverkets mottagningssystem per kommun med anledning av kriget i Ukraina var den 14 augusti 113 personer.

Fler nyheter