09 september 2022 klockan 13.13

Matilda Haritz Svenson och Stefan Andersson tilldelas Leksands kommuns kulturstipendium 2022

Skriv ut Lyssna

Kontakta kundtjänst

Telefon: 0247-800 00

E-postadress: kundtjanst@leksand.se

Matilda Haritz Svenson och Stefan Andersson
Matilda Haritz Svenson och Stefan Andersson. Fotograf Andy Liffner.

Matilda och Stefan låter en lång tradition av keramiker verksamma i Leksand leva vidare. Bådas verksamhet utgår från Alvik i Siljansnäs sedan 2013. Leksands kommuns kulturstipendium kommer att överlämnas senare i höst.

Observera

Nyhetstexterna är aktuella när de publiceras men uppdateras inte.

Matilda Haritz Svenson gör skulpturala installationer av vedbränd keramik. Utbildad på HDK i Göteborg och Leksands Folkhögskola. Hon har tillsammans med två akrobater skapat cirkusföreställningen Att rymma med en cirkus, där keramikskulpturerna är basen för handling och scenografi. 

Stefan Andersson är en krukmakare. Han arbetar främst med specialbeställda serier vedbränt bruksgods till restauranger (bland annat Sveriges enda trestjärniga restaurang Frantzén) och privatpersoner världen över. 2019 gav han ut boken Krukmakeriet (Natur och Kultur). Utbildad på HDK i Göteborg och Leksands Folkhögskola. 

Bådas verksamhet utgår sedan 2013 från Alvik i Siljansnäs där de delar verkstadsutrymmen och samarbetar kring arbetet med att bränna den stora anagamaugnen på gården. 

Kulturstipendiumet kommer senare i höst att delas ut av kommunstyrelsens ordförande Ulrika Liljeberg och motiveringen finner du här nedanför. 

Motivering 

För att de på ett förtjänstfullt sätt låter en lång tradition av keramiker verksamma i Leksand leva vidare. Deras ugn i Alvik levererar verk som skiljer sig i uttryck men har kärleken till keramik gemensamt. De förnyar och vidareutvecklar både hantverk och uttrycksformer. Stefan med sin stilsäkra och efterfrågade design av bruksföremål och Matilda med sitt nyskapande uttryckssätt där hon låter keramiken ta stor plats i rummet och interagera med människan.

Fler nyheter