Barn, ungdomar och unga vuxna

Skriv ut Lyssna

Barn/Ungdomsbibl

Matilda Böwes

E-postadress:

Besöksadress: Kyrkallén 3 , 79331 Leksand

Adam Martell med barn besöker barnavdelningen på Leksands bibliotek.
Barnhörnan på Leksands bibliotek.

I bibliotekets barnavdelning finns fina böcker, en läshörna, mjuka kuddar att softa i och ett kombinerat pyssel- och matsäcksbord. Kaklet, ungavdelningen, finns för dig som är ungdom och ung vuxen. Vi har också olika aktiviteter riktade till barn och unga.

Höstlov

Måndag 1 november

”Divertimento” - klassisk musik för barn och vuxna.

Familjekonsert med violisterna Ylva Magnusson, Mikael Crafoord, altviolinisten Sofia Hansen och cellisten Anna Wallgren. Skådespelare Sannamari Patjas.

Text och regi: Sofia Rönnegård

Släktforskning med Ingela Sannesjö.

Introduktionspass (från 15 år).

Föranmälan till ingela.sannesjo@leksand.se

Onsdag 3 november

Släktforskning med Ingela Sannesjö.

Fortsättningspass (från 15 år).

Föranmälan till ingela.sannesjo@leksand.se

Torsdag 4 november

Sagostund med Läsfarmor.

För förskolebarn i bibliotekets läshörna.

”Spöknatten” med Fabula storytelling

Spännande och läskiga spökhistorier i museet (10-15 år). Begränsat antal platser, kom i god tid.

Allas barnbarn har just nu uppehåll på grund av corona - vi återkommer till våren 2022.

Allas barnbarn är ett läsfrämjandeprojekt i samarbete mellan biblioteket, ABF och Skådebanan. I Leksand finns 7 bokläsare som läser böcker och berättar i förskolorna.

Bokläsarna finns i Leksand, Insjön, Djura och Siljansnäs. 2019 hölls hela 297 lässtunder!

Generationsmöte som lockar till läsning och berättande

Syftet är att öka lusten till läsning och berättande hos barnen och att skapa möten mellan generationer. Högläsningen stimulerar barns språkliga utveckling och påverkar barns intresse för böcker redan innan de själva kan läsa.

Syftet är också att öka kunskapen bland äldre om hur viktiga de är för barns läsutveckling, och samtidigt öka äldres eget läsande och berättande.

Vill du bli bokläsare?

Fler bokläsare behövs - om du är intresserad av att bli läsfarmor eller läsmorfar - kontakta Matilda Böwes.

För att bli bokläsare måste du vara beredd på att ta ett utdrag ur belastningsregistret för arbete i förskola/skola. Tystnadsplikt gäller för dina besök i förskolan.

Bokfika är för dig som är 10-14 år och gillar att läsa! Vi tipsar varann om böcker - så ta med dig en bok du vill berätta om ... eller ta med flera böcker!

Bokfika på biblioteket.

Hösten 2021

Onsdagar kl. 16-17 på Leksands bibliotek

Välkommen! Ingen anmälan behövs.

KAKLET är bibliotekets avdelning och verksamhet för ungdomar och unga vuxna

Här hittar du skönlitteratur, serier och faktaböcker i våra olika uppdelningar;  Fantastik, Skräck, Lättläst, Grafiska romaner, Skönlitteratur, böcker på Engelska, Serier, Manga, Dikt- och novellsamlingar och Faktaböcker. Vid Kaklet finns också Fantastik, SF och Skräck för vuxna.

Här finns sköna sittplatser att sjunka ner i, laddningsuttag för telefonen och diverse sällskapsspel (även för utlån).

För att hålla koll på programverksamhet för unga följ oss på instagram kaklet_ungvux eller se bibliotekets evenemangskalender.

Kaklet

Alla barn och unga behöver böcker och har rätt att uppleva läsglädje. Men alla böcker passar inte alla. I Äppelhyllan finns böcker för och om barn och unga med funktionsnedsättningar.

I bibliotekets Äppelhylla finns:

• faktaböcker om barn och unga med olika funktionsnedsättningar, böcker både för barn och vuxna
  • böcker på teckenspråk och böcker med tecken som stöd till tal och TAKK
  • språkträningsböcker
  • taktila böcker och böcker med punktskrift
  • flanosagor
  • Big books

Legimus - talböcker för egen nedladdning direkt till din mobil, dator eller surfplatta, ta kontakt med biblioteket.

Välkommen till biblioteket tillsammans med ditt barn! I vår barn- och ungdomsavdelning finns framför allt många fina böcker, men också mjuka kuddar och soffor att sjunka ner i, ett seriehörn och ett pyssel- och matsäcksbord.

Föräldragrupper

Vi bjuder in föräldragrupper till biblioteket när barnen är 8 månader. Då visar vi vad biblioteken har att erbjuda barn och familjer och hur viktigt och roligt det är att läsa för barn.

Språkslingan

Språkslingan Dalarna är en satsning på små barns språk där barnet och bilderboken är i centrum. I Språkslingan samarbetar bibliotek, barnhälsovård, förskola, logopedi och andra som möter det lilla barnet och dess vuxna i sitt arbete. Länsbibliotek Dalarna driver satsningen och Leksand är en av tre pilotkommuner. Vi ser läsningen med barnen som ett sätt att ge alla barn i Dalarna en bra start i livet.

Mer information om Språkslingan
Språkslingan folder svenska
Illustration: Cecilia Heikkilä

Bokgåva till alla 2-åringar

Alla barn i Leksands kommun får en bok av biblioteket när de fyller 2 år. Syftet är att uppmuntra föräldrar att läsa med sina barn – delad läsning gynnar barnets språkutveckling och ger samtidigt en stund av närhet och mys. Presentkort skickas ut med posten. Flera titlar finns att välja mellan, bland andra:

• De små barnens bok – på svenska, engelska och arabiska
  • Bojan och traktorn
  • Alla tre klär på sig
  • Hej
  • När vi sover
  • Bockarna Bruse
  • Rödluvan
  • Tilda i tvättstugan

Välkommen att hämta boken tillsammans med ditt barn på Leksands eller Insjöns bibliotek!